Activitat. Acció enzimàtica 1





1.Com actuen els enzims?

Redacteu una explicació sobre la funció dels enzims, amb les vostres pròpies paraules, a partir de la informació que proporcionen els esquemes següents. També podeu consultar l'animació:

  How Enzymes Work
The McGraw-Hill Companies, Inc.

 

ESQUEMA 1
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998

 

 
ESQUEMA 2
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998


2.Nomenclatura

En les reaccions enzimàtiques intervenen diferents molècules: el(s) SUBSTRAT(s), l'ENZIM, el(s) PRODUCTE(s). Observeu la següent animació i identifiqueu-les.

  Enzyme Action and the Hydrolysis of Sucrose
The McGraw-Hill Companies, Inc.



NOM
Substrat

Enzim
(recordeu com es poden nomenar)


Producte/s


Ara escriviu la reacció que es portarà a terme:

 

S + E -----> [ES] ----> E + P


Sota l'animació trobareu un qüestionari tipus test, podeu intentar respondre'l, es corregirà automàticament.


Observeu la següent taula on hi trobareu la composició del suc pancreàtic.

Components
Funció
Bicarbonat
Neutralitza el quim
Amilasa
Hidrolitza el midó en maltosa
Maltasa
Hidrolitza la maltosa en glucosa
Lipasa
Hidrolitza els lípids o greixos en glicerina i àcids grassos

Tripsina
Quimiotripsina

Hidrolitzen les proteïnes en pèptids
Nucleases Hidrolitzen els àcids nucleic a nucleòtids

 

  • Així doncs, quina funció creieu que realitzen majoritàriament els components del suc pancreàtic? 

  • Què passarà amb les molècules resultants? Cap on aniran?

 


Tal com heu vist els principals components del suc pancreàtic són els enzims. Fixeu-vos amb el nom dels diferents enzims: maltasa, lipasa, amilasa...

  • Expliqueu quina regla creus que acostumem a seguir per nomenar els enzims.


 

3.Efecte de la concentració d'enzim en la velocitat de la reacció.

Relacioneu les dues imatges que segueixen i escriviu una explicació detallada sobre com influeix la concentració d'enzim en la velocitat de una reacció enzimàtica.

IMATGE 1
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998
 
 

IMATGE 2
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998




4.Efecte de la concentració de substrat en la velocitat de la reacció.

Relacioneu les dues imatges que segueixen i escriviu una explicació detallada sobre com influeix la concentració de substrat en la velocitat de una reacció enzimàtica.

IMATGE 1
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998
 
 
IMATGE 2
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998



5.Teoria del pany i la clau. Teoria de l'encaix induït

Com heu observat, el centre actiu d'un enzim és el seu lloc catalític, i per tant allà on es produeix la reacció. El substrat s'hi uneix de forma específica, formant enllaços temporals amb els aminoàcids que es troben en aquest centre actiu. Un cop s'ha produït la reacció s'alliberen els productes deixant l'enzim intacte per tornar a realitzar altre cop la reacció. Però com es produeix l'encaix entre l'enzim i el substrat? 


Aneu al següent tutorial i observeu en la fig. 4 el model de "la clau i el pany" i en la fig.5 el model de "l'encaix induït"

 

  Induced Fit and Hexokinase - Flaix Tutorial
UC Santa Barbara, Santa Barbara CA

 

  • Escriviu un breu redactat indicant com explica cada model com es produeix la unió del substrat amb el centre actiu de l'enzim.

 

CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Silvia Lope. Edició: Roger Pruñonosa.