Activitat. Factors que modifiquen l'acció enzimàtica
Un
dels metabòlits que es formen a les cèl·lules com a conseqüència dels processos
de la respiració cel·lular és el peròxid d'hidrogen (H2O2).
El peròxid d'hidrogen és un agent
oxidant molt potent que pot afectar a moltes molècules i ocasionar la mort cel·lular.
La
catalasa és l'enzim encarregat de desactivar la molècula de peròxid i
descompondre-la en aigua i oxigen. Aquest enzim es troba en els teixits dels
éssers vius (per exemple, patata, fetge o microorganismes com els llevats).
En
contacte amb l'aigua oxigenada, la catalasa provoca la següent reacció:
![]() |
Disposeu
del següent material de laboratori:
Per a tota la classe | Per cada grup de treball |
1 balança de 0,1 g de precisió |
4 xeringues graduades de 60 ml folrades amb "airon -fix" 4 vasos de plàstic 3 claus de tres vies amb els seus taps de rosca ganivet 3 vasos de plàstic Reactius i altres materials Aigua oxigenada 1 patata |
Disseny de l'experiment
Dissenyeu una experiència amb el material que se us ha donat per:
- Estudiar de quines variables depèn el despreniment d'oxigen.
- .... i tot allò que se us acudeixi
![]() |
Riscos i gestió dels residus:Compte a l'hora d'utilitzar l'aigua oxigenada, pot produir reaccions als ulls. |
Adquisició i
enregistrament de les dades
Enregistreu
les dades obtingudes al llarg del temps de la manera que considereu més oportú
(taules, gràfics, ...)
Conclusions
Anàlisi de les dades
Partint de l'enregistrament de les dades, traieu les conclusions pertinents.