1.2 L'origen dels símptomes de la FQ que afecten l'aparell digestiu





Repassem l'estructura i la funció de l'aparell digestiu.

Icono IDevice Activitat. Estructura i funció de l'aparell digestiu
Recordeu l'aparell digestiu? En aquesta activitat treballareu la seva estructura i la seva funció a partir de la visualització d'una animació i la informació proporcionada.


   
Versió online


Versió pdf

 

         




La major part de la descomposició química de les molècules que formen els aliments així com l'absorció dels seus productes cap al corrent sanguini, té lloc a l'intestí prim. Diverses glàndules secreten enzims digestius al seu interior on acceleren la hidròlisi.

Les glàndules de la paret intestinal i d'altres glàndules exocrines situades fora de l'intestí (salivals, fetge i pàncrees) produeixen una gran varietat d'enzims.

Les glàndules es diuen exocrines si secreten a un conducte i endocrines si alliberen els seus productes directament al corrent sanguini.

El 85-90% dels pacients diagnosticats de fibrosi quística pateixen problemes amb la funció exocrina del pàncrees.

Determinades cèl·lules pancreàtiques produeixen els enzims que ajuden a descomposar les proteïnes, glúcids i lípids. Aquests enzims digestius que formen el suc pancreàtic, són alliberats a l'intestí a través del conducte pancreàtic.

Aprendreu més coses sobre els enzims a partir de les següents activitats.


Font: http://www.valorafegit.net/naturals/
nutricio/nutricio_processament.html
Icono IDevice Activitat. Acció enzimàtica 1
Com actuen els enzims? A partir de la interpretació d'esquemes, gràfics i animacions, podreu conèixer el model d'acció enzimàtica.

   
Versió online


Versió pdf

Icono IDevice Activitat. Acció enzimàtica 2
En aquesta activitat aprofundireu en les propietats dels enzims i el seu paper com a inhibidors competitius, no competitius i al·lostèrics, tot aplicant el mateix model d'acció enzimàtica.

   
Versió online


Versió pdf


Fer alguna de les següents activitats us permetrà treballar amb enzims al laboratori.

Icono IDevice Activitat. L’acció de la catalasa

Com actua la catalasa? Què és un catalitzador? En aquesta activitat estudiareu el paper de la catalasa i els catalitzadors dissenyant un experiment i observant els resultats obtinguts.


   
Versió online


Versió pdf

Icono IDevice Activitat. Acció de la catalasa (Multilab)

Quin paper té la catalasa? Aquesta activitat us permetrà entendre l'acció enzimàtica a partir de l'ús del programa Multilab i la preparació d'un experiment al laboratori amb llevats.


   
Versió online


Versió pdf

Icono IDevice Activitat. Factors que modifiquen l'activitat enzimàtica

En aquesta activitat estudiareu l'acció enzimàtica i com aquesta pot ser modificada a partir de la preparació d'un experiment al laboratori.


   
Versió online


Versió pdf

 


Icono IDevice Activitat. Què passa amb els aliments després de la seva digestió?
Per respondre aquesta pregunta haureu de treballar al laboratori. Es tracta d'una activitat on haureu dur a terme un experiment, observar, interpretar els resultat i esbrinar quin tipus de molècules passen a la sang després de la digestió.

   
Versió online


Versió pdf

La següent animació us ajudarà a entendre com el moviment dels ions Na+ i Cl- manté en equilibri el contingut hídric del suc pancreàtic així com el paper que juga la proteïna RTFQ en aquest procés. Analitzeu la informació que presenta l'animació i escriviu una descripció del procés:


  Cystic Fibrosis Science
Link Studio


En una persona amb fibrosi quística, el conducte pancreàtic està bloquejat pel mucus excessivament viscós, i el resultat és una reducció en la quantitat d'enzims digestius alliberats. Aquesta menor concentració d'enzims a l'intestí prim redueix la velocitat de la digestió. Els aliments no són digerits totalment i, per tant, no poden ser absorbits tots els nutrients. Aquest fet es conegut amb el nom de "síndrome de malabsorció". A més, les molècules que han estat degradades amb èxit han de travessar una capa gruixuda de mucus viscós fins arribar al torrent sanguini. Tot això determina que l'absorció d'aliments sigui ineficaç.
 

Degut a aquests problemes de digestió i absorció, els malalts de fibrosi quística tenen dificultats per mantenir la seva massa corporal. Han de menjar més i incloure aliments amb un elevat contingut energètic per assegurar que obtenen suficients nutrients i energia. Necessiten entre un 120 i un 149% de l'energia recomanada per a una persona sana. Les persones afectades de fibrosi quística també poden prendre suplements que continguin enzims digestius per ajudar-los a hidrolitzar les molècules dels aliments.


Adaptat d: http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/cf/cf_signs.html i
http://www.healthtree.com/articles/genetic-testing/disease-risk-profiling/cystic-fibrosis/

Una complicació addicional té lloc quan els enzims pancreàtics queden atrapats, també per causa del mucus, al conducte pancreàtic. Aquests enzims poden danyar el propi pàncrees. Si resulten afectades les cèl·lules del pàncrees que produeixen l'hormona insulina, implicada en el control dels nivells de sucre de la sang, es produirà la diabetis.


CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Silvia Lope. Edició: Roger Pruñonosa.