Activitat. Reconeixement de les proteïnes al laboratori




Objectius


  • Identificar presència de proteïnes a partir de solucions patró
  • Aplicar procediments a solucions o sòlids problema de composició desconeguda


Introducció


Fonaments teòrics i /o justificació de l'experiència
: les proteïnes es poden caracteritzar per reaccions de detecció de grups aromàtics dels aminoàcids mitjançant la reacció xantoproteica. La reacció del biuret identifica qualsevol proteïna, perquè detecta l'enllaç NH-CO. Les reaccions són de tipus qualitatiu.

Plantejament del problema i formulació de les possibles hipòtesis prèvies: es formularan hipòtesis per a l'anàlisi de productes problema o de productes biològics.



Material i Equipament


Equipament
Reactius i altres materials

Tubs d'assaig i gradeta

Pinces de fusta

Bunsen o fogonet d'alcohol

Vas de precipitats

Àcid nítric concentrat

Hidròxid sòdic al 40%

Sulfat de coure a l'1%

Albúmina d'ou, gelatina

Solucions problema (productes alimentaris: llet).



Procediment


Muntatge de l'experiència

  1. Prepareu una solució d'ovoalbúmina en aigua (baixa concentració: 1%; solució patró) i/o de gelatina (també a l'1%).

  2. Comproveu que teniu els reactius i el material necessaris.

Execució de l'experiència

  1. Reacció xantoproteica

1.1. Disposeu en un tub d'assaig 2 ml de solució patró d'ovoalbúmina.

1.2. Afegiu 1 ml d'àcid nítric concentrat i escalfeu amb molta cura (es pot fer en un bany d'aigua bullent).

1.3. Anoteu el resultat. Refredeu el tub en un vas de precipitat ple d'aigua freda.

1.4. Afegiu, un cop fred, 1 ml de NaOH al 40%.

1.5. Anoteu el canvi que es produeix

1.6. Apliqueu el procediment anterior a un tub amb 2 ml d'aigua destil·lada o de l'aixeta.

  1. Prova del biuret

2.1. Poseu 2 ml de solució patró d'ovoalbúmina en un tub d'assaig.

2.2. Afegiu 5 ml de solució de NaOH al 40%.

2.3. Afegiu unes gotes de solució de sulfat de coure a l'1%.

2.4. Observeu i anoteu el resultat.

2.5. Apliqueu el procediment del biuret a un tub amb 2 ml d'aigua.

  1. Investigueu la presència de proteïnes en altres mostres

Apliqueu els procediments anteriors (reacció xantoproteica i prova de biuret) a una o a diverses solucions problema (clara d'ou diluida en aigua, llet, un suc de fruites) per a comprovar si contenen proteïnes.

 
Riscos i gestió dels residus

S'utilitzen reactius molt concentrats: manipular amb cura.

Atenció a l'ús de fogonets.

Residu orgànic amb reactius concentrats: diluir????!!!


Adquisició i enregistrament de les dades

Producte Reacció xantoporteica
Prova del biuret
Ovoalbúmina


Gelatina

Problema 1

Problema 2

Problema 3



Observacions qualitatives

És important observar si el resultat de la reacció admet només la lectura positiu o negatiu, exclusivament qualitativa, o si la resposta presenta graus.



Conclusions

Anàlisi de les dades

Expliqueu els resultats: si la o les proves són exclusivament qualitatives o si admeten una quantificació aproximada, quina utilitat poden tenir, en quines circumstàncies o condicions es poden aplicar.



Qüestionari

  1. Establiu una comparació entre els resultats obtinguts amb les solucions patró de proteïnes conegudes, el blanc d'aigua i les solucions problema.

  2. Es poden observar graus en la resposta a cada prova o no?

  3. Expliqueu les dificultats que es presenten amb els productes problema (interferència amb el color del producte, viscositat o altres)

  4. Quina reacció es produeix en cada cas?

  5. Quines aplicacions (anàlisi mèdica o alimentària, per exemple) podrien tenir aquestes reaccions?

CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Silvia Lope. Edició: Roger Pruñonosa