Activitat. Acció enzimàtica 1
1.Com actuen els enzims?
Redacteu una explicació sobre la funció dels enzims, amb
les vostres pròpies paraules, a partir de
la informació que proporcionen els esquemes següents. També podeu consultar l'animació:
![]() |
How Enzymes Work The McGraw-Hill Companies, Inc. |
![]() |
ESQUEMA 1
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998
|
![]() |
ESQUEMA 2
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998 |
2.Nomenclatura
En les reaccions enzimàtiques intervenen
diferents molècules: el(s) SUBSTRAT(s), l'ENZIM, el(s) PRODUCTE(s). Observeu la
següent animació i identifiqueu-les.
![]() |
Enzyme Action and the Hydrolysis of Sucrose
The McGraw-Hill Companies, Inc. |
NOM Substrat
Enzim
(recordeu com es poden nomenar)
Producte/s
Ara escriviu la reacció que es
portarà a terme:
S + E -----> [ES] ----> E + P |
Sota
l'animació trobareu un qüestionari tipus test, podeu intentar respondre'l, es corregirà automàticament.
Observeu
la següent taula on hi trobareu la composició del suc pancreàtic.
Components |
Funció |
Bicarbonat |
Neutralitza
el quim |
Amilasa |
Hidrolitza
el midó en maltosa |
Maltasa |
Hidrolitza
la maltosa en glucosa |
Lipasa |
Hidrolitza
els lípids o greixos en glicerina i àcids grassos |
Tripsina |
Hidrolitzen
les proteïnes en pèptids |
Nucleases | Hidrolitzen
els àcids nucleic a nucleòtids |
- Així doncs, quina funció creieu que realitzen majoritàriament els components del suc pancreàtic?
- Què passarà amb les molècules resultants? Cap on aniran?
Tal
com heu vist els principals components del suc pancreàtic són els enzims.
Fixeu-vos amb el nom dels diferents enzims: maltasa, lipasa, amilasa...
- Expliqueu
quina regla creus que acostumem a seguir per nomenar els enzims.
3.Efecte de la concentració d'enzim en la velocitat de la reacció.
Relacioneu
les dues imatges que segueixen i escriviu una explicació detallada sobre com
influeix la concentració d'enzim en la velocitat de una reacció enzimàtica.
![]() |
IMATGE 1
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998 |
![]() |
IMATGE 2
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998 |
4.Efecte
de la concentració de substrat en la velocitat de la reacció.
Relacioneu les dues imatges que segueixen i
escriviu una explicació detallada sobre com influeix la concentració de
substrat en la velocitat de una reacció enzimàtica.
![]() |
IMATGE 1
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998 |
![]() |
IMATGE 2
Il·lustració adaptada de : Biology Modules, James Torrance, Hodder and Stoughton, London, 1998 |
5.Teoria del pany i la clau. Teoria de l'encaix induït
Com heu observat, el centre actiu d'un enzim és el seu lloc catalític, i per tant allà on es produeix la reacció. El substrat s'hi uneix de forma específica, formant enllaços temporals amb els aminoàcids que es troben en aquest centre actiu. Un cop s'ha produït la reacció s'alliberen els productes deixant l'enzim intacte per tornar a realitzar altre cop la reacció. Però com es produeix l'encaix entre l'enzim i el substrat?
Aneu al següent tutorial i observeu en la fig.
4 el model de "la clau i el pany" i en
la fig.5 el model de "l'encaix induït"
![]() |
Induced Fit and Hexokinase - Flaix Tutorial UC Santa Barbara, Santa Barbara CA |
- Escriviu un breu redactat indicant com explica cada model com es produeix la unió del substrat amb el centre actiu de l'enzim.