Activitat. Reconeixement de les proteïnes al laboratori
Objectius
- Identificar presència de proteïnes a partir de solucions patró
- Aplicar procediments a solucions o sòlids problema de composició desconeguda
Introducció
Fonaments teòrics i /o
justificació de l'experiència:
les proteïnes es poden caracteritzar per reaccions de detecció de grups
aromàtics dels aminoàcids mitjançant la reacció xantoproteica. La reacció del
biuret identifica qualsevol proteïna, perquè detecta l'enllaç NH-CO. Les
reaccions són de tipus qualitatiu.
Plantejament del problema i formulació de les possibles hipòtesis prèvies: es formularan hipòtesis per a l'anàlisi de productes problema o de productes biològics.
Material i Equipament
Equipament |
Reactius i altres materials |
Tubs d'assaig i gradeta Pinces de fusta Bunsen o fogonet d'alcohol Vas de precipitats |
Àcid nítric concentrat Hidròxid sòdic al 40% Sulfat de coure a l'1% Albúmina d'ou, gelatina
Solucions
problema (productes alimentaris: llet).
|
Procediment
Muntatge de
l'experiència
- Prepareu una
solució d'ovoalbúmina en aigua (baixa concentració: 1%; solució patró) i/o
de gelatina (també a l'1%).
- Comproveu que
teniu els reactius i el material necessaris.
Execució de
l'experiència
- Reacció xantoproteica
1.1. Disposeu en un tub d'assaig 2 ml de solució patró d'ovoalbúmina.
1.2. Afegiu 1 ml d'àcid nítric concentrat i escalfeu amb molta cura (es pot fer en un bany d'aigua bullent).
1.3. Anoteu el resultat. Refredeu el tub en un vas de precipitat ple d'aigua freda.
1.4. Afegiu, un cop fred, 1 ml de NaOH al 40%.
1.5. Anoteu el canvi que es produeix
1.6. Apliqueu el procediment anterior a un tub amb 2 ml d'aigua destil·lada o de l'aixeta.
- Prova del biuret
2.1. Poseu 2 ml de solució patró d'ovoalbúmina en un tub d'assaig.
2.2. Afegiu 5 ml de solució de NaOH al 40%.
2.3. Afegiu unes gotes de solució de sulfat de coure a l'1%.
2.4. Observeu i anoteu el resultat.
2.5. Apliqueu el procediment del biuret a un tub amb 2 ml d'aigua.
- Investigueu la presència de proteïnes en altres mostres
Apliqueu els procediments anteriors (reacció xantoproteica i prova de biuret) a una o a diverses solucions problema (clara d'ou diluida en aigua, llet, un suc de fruites) per a comprovar si contenen proteïnes.
![]() |
Riscos i gestió dels residus S'utilitzen reactius molt concentrats: manipular amb cura. Atenció a l'ús de fogonets.
Residu
orgànic amb reactius concentrats: diluir????!!!
|
Adquisició i
enregistrament de les dades
Producte | Reacció xantoporteica |
Prova del biuret |
Ovoalbúmina |
|
|
Gelatina | |
|
Problema 1 | |
|
Problema 2 | |
|
Problema 3 |
Observacions qualitatives
És important observar si el resultat de la reacció admet només la lectura positiu o negatiu, exclusivament qualitativa, o si la resposta presenta graus.
Conclusions
Anàlisi de les dades
Expliqueu els resultats: si la o les proves són exclusivament qualitatives o si admeten una quantificació aproximada, quina utilitat poden tenir, en quines circumstàncies o condicions es poden aplicar.
Qüestionari
- Establiu una
comparació entre els resultats obtinguts amb les solucions patró de
proteïnes conegudes, el blanc d'aigua i les solucions problema.
- Es poden observar
graus en la resposta a cada prova o no?
- Expliqueu les
dificultats que es presenten amb els productes problema (interferència amb
el color del producte, viscositat o altres)
- Quina reacció es
produeix en cada cas?
- Quines aplicacions (anàlisi mèdica o alimentària, per exemple) podrien tenir aquestes reaccions?