Activitat. Sucres. Un món per descobrir.
![]() |
|||
Us agraden els dolços, pastissos,xocolates,
caramels, llaminadures...o sou més aviat de salat? Ets una persona llaminera?
Com be
sabeu, els sucres són molt necessaris per el bon funcionament del nostre
organisme. Formen part dels anomenats nutrients
energètics i els éssers vius, només pel fet d'estar vius, fins i
tot quan fem la migdiada, necessitem una quantitat considerable d'energia. Però
també sabeu que no és bo de abusar-ne.
Si ingerim un excés de dolços en la nostra dieta, podem
tenir problemes de caries , de sobrepès... D'altre banda , les persones
diabètiques han d'anar molt en compte amb els continguts de sucre del que
mengen.
En els supermercats i farmàcies podem trobar una
àmplia gamma d'aliments adequats per a dietes de diabètics, d'altres baixos en calories, llaminadures sense
sucre... Tots destinats a resoldre els problemes citats anteriorment, sense que
el consumidor hagi de renunciar al gust dolç.
Com s'aconsegueix?
Comencem
a treballar
Us proposem d'analitzar la composició de diferents
aliments, per tal de veure quin és l' ingredient que els proporciona el gust
dolç i esbrinar-ne les seves
característiques.
1. Heu de recollir etiquetes de diferents tipus
d'aliments com per exemple:
xocolata, caramels, ricola, trident senses, barretes o preparats per règims, iogurts normals i desnatats...
2.
Per a cada aliment heu d'anotar
- Nom del producte.
- Ingredients.
- Informació nutricional
per 100ml.
3.
Per a cada aliment heu d'investigar:
- Identifiqueu els ingredients responsables del gust dolç.
- Busqueu informació en relació a aquests ingredients : el seu origen, la seva fórmula química, propietats...
- Quines característiques nutricionals d'aquest producte són degudes als ingredients anteriors?
- Feu una valoració de l'aliment des del punt de vista nutricional.
Un
cop finalitzada la vostra recerca, heu de saber respondre les següents
qüestions:
1. Què són els additius?
2. Què són els edulcorants? Doneu dos exemples.
3. La glucosa i la sacarosa, són edulcorants? Justifiqueu la resposta.
4. Observeu les fórmules de tots els compostos analitzats i descrits en el vostre treball. Tenen alguna característica química en comú que justifiqui el seu gust dolç? Quina? (podeu demanar ajuda al vostre professor de química).
Bibliografia:
Detalleu a continuació les fonts d'informació consultades.