Activitat. L'aigua
La finalitat d'aquesta activitat és relacionar
l'activitat fisiològica o metabòlica d'un teixit i el seu contingut d'aigua.
![]() |
![]() |
|||
Font: http://farm4.static.flickr.com/3202/3074444175_06f52a5f50.jpg
|
Font: http://farm3.static.flickr.com/2114/1583748092_6c347eba3e.jpg
|
Organisme |
Proporció d'aigua (%) |
Meduses |
95 |
Embrió humà | 94 |
Ceba | 92 |
Musclo | 83 |
Ésser humà | 60 |
Llavors de cereals |
20 |
1. Què podeu deduir de les dades que us proporciona aquesta taula?
A la taula següent teniu el percentatge d'aigua
present en alguns teixits humans.
Teixit | Proporció d'aigua (%) |
Líquid cefaloraquidi | 99 |
Plasma sanguíni | 92 |
Teixit nerviós |
85 |
Teicit muscular |
75-80 |
Pell |
72 |
Teixit conjuntiu |
60 |
Os |
20-25 |
Teixit adipós |
10-20 |
Dentina |
3 |
2. Quin òrgan té més aigua i quin menys?
3. Quin òrgan té més activitat fisiològica i quin
menys?
4. Establiu una hipòtesi que permeti relacionar
l'activitat fisiològica o metabòlica d'un teixit i el seu contingut d'aigua.
5. Existeixen molts aliments que es sotmeten a
diferents processos tecnològics per mantenir-los en bon estat durant més temps.
En aquest sentit, hi ha el bacallà que es sala, els embotits com el pernil
salat, el fuet o el xoriço que són salats i/o dessecats, i alguns fruits com
les figues, les panses i les orellanes que són dessecats a l'aire. Amb tot el
que heu après en aquesta activitat sobre l'aigua, per què creieu que aquests
aliments es mantenen durant més temps al sotmetre'ls a aquests processos?