3.2.1. Aliments energètics: Glúcids



Són biomolècules constituïdes principalment per carboni, hidrogen i oxigen. El nom glúcid deriva de la paraula glucosa que prové del grec glykys, que significa dolç, encara que només alguns glúcids com els monosacàrids i disacàrids ho són.

Per repassar els principals grups funcionals de les molècules orgàniques, podeu anar al enllaç següent i seguir la ruta "Bioquímica, grupos funcionales":

  Ciencias de la Naturaleza
www.cienciasnaturales.es


Amb la següent activitat, coneixereu els tipus de glúcids i les seves característiques principals.
Icono IDevice Activitat. Glúcids

En aquesta activitat treballareu l'estructura dels glúcids principals. Per fer-ho disposareu de diagrames de les molècules, esquemes de les reaccions que els caracteritzen, enllaços a pàgines externes per completar la informació, etc.


   
Versió online


Versió pdf

Descobriu els glúcids que hi ha en la vostra alimentació.

Icono IDevice Activitat. Sucres. Un món per descobrir.
Què en sabem dels sucres? Sabeu que són molt necessaris pel bon funcionament del nostre organisme, però també sabeu que no cal abusar-ne. Per tant, com de bon són per nosaltres? Quan deixen de ser-ho? En aquesta activitat ho treballarem.


   
Versió online


Versió pdf

A partir de la següent activitat investigareu la percepció del gust dolç en alguns aliments i begudes.

Icono IDevice Activitat. Tots els colors del dolç
Totes les substàncies dolces presenten el mateix grau de dolçor? Totes les persones presentem la mateixa sensibilitat en relació al gust dolç? Aquestes preguntes i d'altres les treballarem en aquesta activitat experimental formulant hipòtesis i generar unes conclusions a partir dels nostres resultats.

 


   
Versió online


Versió pdf

Podeu immobilitzar lactasa i fer-la servir per hidrolitzar la lactosa.

Icono IDevice Activitat. Ús de tires reactives per a la identificació de substàncies. Enzims immobilitzats.
En aquesta activitat experimental treballarem els procediments propis de la indagació i l'experimentació a partir de l'ús de les tires reactives identificadores de substàncies concretes, com pot ser la glucosa. Alhora podrem indagar en una reacció enzimàtica important com és la hidròlisi de la lactosa a partir de l'enzim lactasa.

   
Versió online


Versió pdf

La següent activitat us permetrà introduir-vos en la identificació dels glúcids presents en els aliments.

Icono IDevice Activitat. Determinació de glúcids

Aquesta activitat de caire experimental ens permetrà treballar el mètode científic comprovant l'acció reductora d'alguns glúcids, identificant alguns glúcids concrets amb proves específiques i identificant la presència de glúcids en alguna substància problema.


   
Versió online


Versió pdf

Resumiu les funcions biològiques dels glúcids a partir de la informació continguda en la següent web:

  Los glúcidos
Proyecto Biosfera

 

Podeu fer la següent activitat on-line per assegurar-vos que us han quedat clares les funcions dels glúcids.

  Actividad: funciones de los glúcidos
IES El Pinar

CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Lucia Cortinas. Edició: Roger Pruñonosa.