Activitat. La història de Flora pro·Activ
Aquesta activitat tracta de la fabricació i proves
d'aliments funcionals.
Els aliments funcionals són
aquells que es consumeixen com a part d'una dieta normal i contenen components
biològicament actius, que ofereixen beneficis per a la salut i redueixen el
risc de patir malalties. Entre alguns exemples d'aliments funcionals, destaquen
els aliments que contenen determinats minerals, àcids grassos o fibra, els
aliments als quals s'han afegit substàncies biològicament actives, com els
fitoquímics o altres antioxidants, i els probiòtics, que tenen cultius vius de
microorganismes beneficiosos.
|
||
Un dels més notables aliments funcionals és la
margarina baixa en colesterol, va ser ben rebuda ja que el nivell alt de
colesterol en sang és un conegut factor de malaltia coronària.
La ingesta normal d'esterols vegetals (o
fitoesterols), que es troben principalment en els olis de cuinar i en les
margarines, és de 200-400 mg al dia. La ingesta normal de estanols vegetals és
insignificant. Segons conclou un article del British Medical Journal, si
s'afegeixen 2 g
diaris d'esterols o estanols vegetals a la margarina que es consumeix en un
dia, es redueix el risc de malaltia cardíaca
al voltant d'un 25 per cent.
![]() |
||||
Adaptada de http://flora.es/Consumer/Home.aspx
|
Benecol va fabricar el primer aliment per reduir
el colesterol en sang, contenia estanols vegetals afegits. De seguida va
aparèixer proActiv que va passar tots els controls sobre seguretat alimentària
i va ser comercialitzat en agost de 2000. La margarina "Pro.Activ" s'enriqueix
amb fitoesterols. Heu de recordar que aquests components vegetals (estanols
vegetals i fitoesterols) són molt similars: ambdós disminueixen els LDL o
colesterol "dolent" reduint la quantitat
que pot ser absorbida per l'intestí prim. D'aquesta manera prevenen que
les proteïnes LDL entrin al torrent circulatori des del sistema digestiu i el
fetge.
Quanta margarina enriquida necessiteu menjar? | ||
Es va realitzar una experiència per estudiar els
efectes d'una margarina control (Flora), tres margarines enriquides amb tres
concentracions diferents de fitoesterols i mantega. Per evitar un resultat
esbiaixat es va realitzar l'experiència de tal manera que tant els diferents
grups com els metges desconeixien quin era el grup-placebo.
Vuitanta voluntaris, tots ells amb nivells normals
de colesterol en sang, van menjar quantitats controlades de cada aliment durant
3 ½ setmanes. La taula següent permet observar les relacions entre nivell de
colesterol en sang i fitoesterols afegits.
|
Control Margarina (Flora) |
Margarina amb 0,83g de fitoesterols (canvi observat) |
Margarina amb 1,61g de fitoesterols (canvi observat) |
Margarina amb 3,24g de fitoesterols (canvi observat) |
Mantega (canvi observat) |
Colesterol total |
5,16 | -0,26 |
-0,31 |
-0,35 |
+0,14 |
LDL |
3,05 |
-0,20 | -0,26 |
-0,30 |
+0,12 |
HDL |
1,64 |
-0,01 |
-0,02 | -0,02 |
+0,03 |
LDL/HDL |
2,01 |
-0,13 |
-0,16 |
-0,16 |
+0,04 |
Canvis en el nivell de
colesterol en sang (mmol / L) després
del consum de margarines enriquides en fitoesterols, o mantega respecte al
control amb margarina. (European Journal of Clinical Nutrition 1999; 53
319-327.)
|
2. Dibuixeu un gràfic que mostri els canvis en tant per cent del colesterol total i de les LDL.
3. L'aliment control triat va ser Flora . En quins aspectes pot ser semblant a les margarines enriquides amb fitoesterols?
4. Feu una breu redacció sobre:
- El percentatge de canvi en els nivells
d' HDL per a cadascuna de les margarines enriquides en fitoesterols.
- L'efecte de les margarines enriquides
en fitoesterols en la relació LDL/HDL.
- Com creieu que influiria en la
probabilitat de desenvolupar una malaltia cardiovascular el canvi en la relació
LDL/HDL deguda al fet de menjar margarina enriquida?
- Amb quin altre grup de voluntaris
creieu que desitjarien estudiar els investigadors l'efecte de les margarines
enriquides abans de comercialitzar el producte?
- El colesterol i altres nutrients
lipídics solubles, incloent algunes vitamines, són absorbits per vies
semblants, per això va ser important pels científics comprovar si els
fitoesterols reduïen l'absorció d'altres nutrients semblants. Es va trobar una
baixa absorció de carotenoides: el grau d'absorció depenia de la quantitat
d'esterols ingerida. Es va produir una margarina que estava enriquida amb un 8%
d'esterols. Proporcionava 1,6
g d'esterols al dia (amb el consum habitual). Suggeriu
tres vitamines l'absorció de les quals pugui veure's afectada pels fitoesterols.
- Esbrineu què significa grup placebo.
- Com creieu que influiria en la
probabilitat de desenvolupar una malaltia cardiovascular el canvi en la relació
LDL/HDL deguda al fet de menjar margarina enriquida?
Ampliació
Després d'extenses proves, incloent l'anterior,
Unilever (el centre d'investigació responsable de l'estudi) va afirmar que fent
servir margarines enriquides es reduïen els nivells d'LDL entre un 10-15%
en unes quantes setmanes. Curiosament, la Advertising Standards
Agency va inspeccionar els estudis presentats per Unilever i va trobar que les
persones amb una dieta saludable i hàbits esportius reduïen els seus nivells de
LDL però només en un 10% i va concloure que la afirmació era enganyosa.
A la Unió Europea, organismes com el Comitè Científic
de l'Alimentació Humana (European Food Information Council, EUFIC), s'encarrega
de formular les opinions científiques en relació amb la salut del consumidor i la
seguretat dels aliments en qualsevol punt de la cadena, han aprovat clarament l'ús de les margarines
enriquides en esterols i han conclòs que el seu ús condueix a una real reducció
del risc de malaltia cardíaca. Recents investigacions mostren que els nivells
elevats de colesterol no preocupen a la població com abans. El vuitanta per
cent dels adults no coneixen els seus nivells de colesterol, i un percentatge
encara menor està informat del significat de la diferència entre, proteïnes
d'alta densitat (HDL) cardio-protectors
o "colesterol bo" i proteïnes de
baixa densitat (LDL) o "colesterol dolent".
Podeu consultar la pàgina d'aquests organisme a:
![]() |
El Consejo Europeo sobre la Alimentación (EUFIC) |
Tot això us dóna alguna idea sobre els problemes
de fabricar un nou aliment. Visiteu la web de pro-Activ per a saber més. A més
de promoure qüestions sobre salut cardíaca i hi ha una secció de preguntes i respostes.
![]() |
Productos Pro·Activ Flora.es |
Per comparar, també podeu visitar la web de
Benecol:
![]() |
Kaiku Benecol Kaikybenecol.com |
Estructuració
Si podeu, consultant llibres o webs, busqueu les estructures d'aquests compostos i intenteu relacionar-les amb les seves funcions.