Activitat. Greix baix - Opcions sanes!
En
aquesta activitat investigareu les afirmacions dels fabricants pels seus
aliments "sans".
![]() |
|||||
Adaptada de http://www.danacol.es/danacol/
|
Anunciants
i departaments de màrqueting només tenen una cosa al cap a l'hora de dissenyar
l'embalatge dels seus productes de cara a la venda. Volen que el seu producte
destaqui enfront dels altres a les prestatgeries. El color i la forma del
empaquetat està especialment dissenyat per diferenciar-ho i per destacar a la
vista. El nom i alguna informació clau es col·loca destacadament per fer-la ben
visible i animar a la compra. La informació pot ser sobre el valor monetari,
bon gust, facilitats d'ús o fins i tot unes vacances gratis pel guanyador. Però
molts i molts fabricants criden l'atenció del públic referint-se als aliments
sans, fent servir conceptes sobre la salut.
Els
fabricants han agafat els factors de risc associats a les morts cardiovasculars
i produeixen aliments que afirmen que redueixen el risc dels consumidors de
morir per malalties coronàries. Això, en sí, no és dolent però, han de ser contrastats els eslògans d'aquests
productes? Des del punt de vista científic s'han d‘interpretar i veure si és
correcte. Com és l'opció baixa en greixos comparada amb la versió normal? Tenir
el 85% menys de greixos és bo, tal com es diu, quants en queden i quin és el
seu contingut energètic total? La recomanació, per un adult, de la quantitat de
sal que es pren és de 6g per dia; els anomenats productes sans, són baixos en
sal?
Per
fer aquesta activitat teniu dues opcions:
a) Feu una visita al supermercat i busqueu alguns productes que s'anunciïn com a "sans" o "baixos en greix o en calories" o "desnatats" i busqueu també aliments semblants que no portin aquestes indicacions i que anomenarem "aliments ordinaris" . Anoteu el contingut en greixos, glúcids, energia i sal (mireu sodi) d'uns i altres aliments. Si podeu, a l'apartat de greixos, mireu si especifica el contingut de greixos saturats, monoinsaturats i poliinsaturats, els omega-3 i els omega-6 i el colesterol. Recolliu aquestes dades per 100 grams d'aliment. És convenient que us concentreu en un o dos tipus de productes, per exemple: margarines, galetes, iogurts....
b) Podeu fer el mateix que a l'apartat a, però consultant algunes pàgines d'Internet. Aquí us suggerim algunes:
![]() |
Base de datos de alimentos SEH-LELHA |
![]() |
Tablas de composición nutricional de los alimentos Dietas.net |
Nuestros productos
Flora.esProductos
Tulipan.es
1. Amb les dades recollides feu una taula per
cada tipus de producte (margarines i mantegues, iogurts, galetes) i compareu
els autoanomenats "aliments sans" amb els "aliments ordinaris" . És probable que no tingueu dades
suficients per fer una bona comparació però podeu comentar les vostres
apreciacions.
- Creieu que els reclams dels fabricants són justificats? Expliqueu la vostra resposta.
2. Compareu el preu per quilogram entre els
aliments "sans/baixos en greix" i els "ordinaris".
- Indiqueu al menys dues raons que expliquin el perquè els aliments "sans/baixos en greix" són més cars que els "ordinaris".
3. Fixeu-vos atentament en les etiquetes dels
aliments "sans/baixos en greix" i en les frases que les acompanyen. També
podeu consultar-ne algunes a les pàgines d'algunes empreses alimentàries
com comentar els missatges que donen:
![]() |
Marcas y productos Nestle.es |
![]() |
Els nostres productes Danone.es |
![]() |
Flora Flora.es |
![]() |
Pastas Gallo Pastasgallo.es |
- Tenen per objectiu alguns grups particulars de consumidors? Si és així, quins? Diuen que són recomanables per a certes persones? Si és així, per a quin tipus de persones? Podeu explicar perquè és així?
4. Utilitzeu un cercador per trobar les
recomanacions sobre l'etiquetatge que fa la Generalitat i les
associacions de consumidors. Podeu
consultar també les pàgines:
![]() |
REGLAMENTO (CE) No 1924/2006 Declaraciones nutricionales y de propiedades saludables en los alimentos
Dirario Oficial dela Unión Europea - http://eur-lex.europa.eu/ (És convenient llegir només des de la pàgina 14 del document) |
![]() |
Exigències d'etiquetatge de productes alimentaris Generalitat de Catalunya |
![]() |
CEACCU detecta irregularidades en 8 de cada 10 etiquetas CEACCU - Confederación Espanyola de Amas de Casa, Consumidores y Usuarios |
![]() |
Manual de instrucciones para comer sano - Etiquetado nutricional Revista Consumer |
- Què diuen aquests estaments sobre l'etiquetatge dels aliments que proclamen que són baixos en greixos o en colesterol? Els consumidors, en general, es fixen i entenen l'etiquetatge?