Activitat. La història de Flora pro·Activ





Aquesta activitat tracta de la fabricació i proves d'aliments funcionals
.

     
  Els aliments funcionals són aquells que es consumeixen com a part d'una dieta normal i contenen components biològicament actius, que ofereixen beneficis per a la salut i redueixen el risc de patir malalties. Entre alguns exemples d'aliments funcionals, destaquen els aliments que contenen determinats minerals, àcids grassos o fibra, els aliments als quals s'han afegit substàncies biològicament actives, com els fitoquímics o altres antioxidants, i els probiòtics, que tenen cultius vius de microorganismes beneficiosos.
 
     


Un dels més notables aliments funcionals és la margarina baixa en colesterol, va ser ben rebuda ja que el nivell alt de colesterol en sang és un conegut factor de malaltia coronària.

La ingesta normal d'esterols vegetals (o fitoesterols), que es troben principalment en els olis de cuinar i en les margarines, és de 200-400 mg al dia. La ingesta normal de estanols vegetals és insignificant. Segons conclou un article del British Medical Journal, si s'afegeixen 2 g diaris d'esterols o estanols vegetals a la margarina que es consumeix en un dia, es redueix el risc de malaltia cardíaca al voltant d'un 25 per cent.

       
       
Adaptada de http://flora.es/Consumer/Home.aspx

Benecol va fabricar el primer aliment per reduir el colesterol en sang, contenia estanols vegetals afegits. De seguida va aparèixer proActiv que va passar tots els controls sobre seguretat alimentària i va ser comercialitzat en agost de 2000. La margarina "Pro.Activ" s'enriqueix amb fitoesterols. Heu de recordar que aquests components vegetals (estanols vegetals i fitoesterols) són molt similars: ambdós disminueixen els LDL o colesterol "dolent" reduint la quantitat que pot ser absorbida per l'intestí prim. D'aquesta manera prevenen que les proteïnes LDL entrin al torrent circulatori des del sistema digestiu i el fetge.


     
  Quanta margarina enriquida necessiteu menjar?  
     


Es va realitzar una experiència per estudiar els efectes d'una margarina control (Flora), tres margarines enriquides amb tres concentracions diferents de fitoesterols i mantega. Per evitar un resultat esbiaixat es va realitzar l'experiència de tal manera que tant els diferents grups com els metges desconeixien quin era el grup-placebo.

Vuitanta voluntaris, tots ells amb nivells normals de colesterol en sang, van menjar quantitats controlades de cada aliment durant 3 ½ setmanes. La taula següent permet observar les relacions entre nivell de colesterol en sang i fitoesterols afegits.



Control Margarina (Flora)
Margarina amb 0,83g de fitoesterols
(canvi observat)
Margarina amb 1,61g de fitoesterols
(canvi observat)
Margarina amb 3,24g de fitoesterols
(canvi observat)
Mantega
(canvi observat)
Colesterol total
5,16 -0,26
-0,31
-0,35
+0,14
LDL
3,05
-0,20 -0,26
-0,30
+0,12
HDL
1,64
-0,01
-0,02 -0,02
+0,03
LDL/HDL
2,01
-0,13
-0,16
-0,16
+0,04
Canvis en el nivell de colesterol en sang (mmol / L) després del consum de margarines enriquides en fitoesterols, o mantega respecte al control amb margarina. (European Journal of Clinical Nutrition 1999; 53 319-327.)


1. Calculeu, en tant per cent, el canvi relatiu respecte al control del colesterol total, LDL, HDL i LDL/HDL per a cada concentració d'esterols i per a la mantega i feu una taula amb els resultats.


2. Dibuixeu un gràfic que mostri els canvis en tant per cent del colesterol total i de les LDL.


3. L'aliment control triat va ser Flora . En quins aspectes pot ser semblant a les margarines enriquides amb fitoesterols?


4.
Feu una breu redacció sobre:

  • El percentatge de canvi en els nivells d' HDL per a cadascuna de les margarines enriquides en fitoesterols.

  • L'efecte de les margarines enriquides en fitoesterols en la relació LDL/HDL.

    • Com creieu que influiria en la probabilitat de desenvolupar una malaltia cardiovascular el canvi en la relació LDL/HDL deguda al fet de menjar margarina enriquida?

    • Amb quin altre grup de voluntaris creieu que desitjarien estudiar els investigadors l'efecte de les margarines enriquides abans de comercialitzar el producte?

    • El colesterol i altres nutrients lipídics solubles, incloent algunes vitamines, són absorbits per vies semblants, per això va ser important pels científics comprovar si els fitoesterols reduïen l'absorció d'altres nutrients semblants. Es va trobar una baixa absorció de carotenoides: el grau d'absorció depenia de la quantitat d'esterols ingerida. Es va produir una margarina que estava enriquida amb un 8% d'esterols. Proporcionava 1,6 g d'esterols al dia (amb el consum habitual). Suggeriu tres vitamines l'absorció de les quals pugui veure's afectada pels fitoesterols.

    • Esbrineu què significa grup placebo.



Ampliació

Després d'extenses proves, incloent l'anterior, Unilever (el centre d'investigació responsable de l'estudi) va afirmar que fent servir margarines enriquides es reduïen els nivells d'LDL entre un 10-15% en unes quantes setmanes. Curiosament, la Advertising Standards Agency va inspeccionar els estudis presentats per Unilever i va trobar que les persones amb una dieta saludable i hàbits esportius reduïen els seus nivells de LDL però només en un 10% i va concloure que la afirmació era enganyosa.

A la Unió Europea, organismes com el Comitè Científic de l'Alimentació Humana (European Food Information Council, EUFIC), s'encarrega de formular les opinions científiques en relació amb la salut del consumidor i la seguretat dels aliments en qualsevol punt de la cadena, han aprovat clarament l'ús de les margarines enriquides en esterols i han conclòs que el seu ús condueix a una real reducció del risc de malaltia cardíaca. Recents investigacions mostren que els nivells elevats de colesterol no preocupen a la població com abans. El vuitanta per cent dels adults no coneixen els seus nivells de colesterol, i un percentatge encara menor està informat del significat de la diferència entre, proteïnes d'alta densitat (HDL) cardio-protectors o "colesterol bo" i proteïnes de baixa densitat (LDL) o "colesterol dolent".

Podeu consultar la pàgina d'aquests organisme a:

  El Consejo Europeo sobre la Alimentación (EUFIC)


Tot això us dóna alguna idea sobre els problemes de fabricar un nou aliment. Visiteu la web de pro-Activ per a saber més. A més de promoure qüestions sobre salut cardíaca i hi ha una secció de preguntes i respostes.

  Productos Pro·Activ
Flora.es


Per comparar, també podeu visitar la web de Benecol:

  Kaiku Benecol
Kaikybenecol.com



Estructuració

 

Després de fer les darreres activitats, han sortit molt noms relacionats amb els lípids. Per tal d'estructurar una mica tots aquests conceptes, feu un esquema on figurin, com a mínim els següents noms: colesterol, HDL, LDL, fitoesterols o esterols vegetals, estanols vegetals, esterols, greixos, greixos saturats, greixos insaturats, greixos monoinsaturats, greixos poliinsaturats, omega-3, omega-6, carotenoides, ...

Si podeu, consultant llibres o webs, busqueu les estructures d'aquests compostos i intenteu relacionar-les amb les seves funcions.


CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Lucia Cortinas. Edició: Roger Pruñonosa.