3.2.2. Aliments energètics: Lípids
A l'igual que els glúcids, els lípids són
biomolècules constituïdes principalment per carboni, hidrogen i oxigen. El nom
lípid prové del grec lypos, que significa greix. Els lípids es troben en
tots els tipus de cèl·lules, i es caracteritzen per ser insolubles en aigua
però solubles en dissolvents orgànics com l'etanol.
Les següents activitats us permetran estudiar
l'estructura dels lípids.

![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |

Coneixeu què és la membrana
plasmàtica, però sabríeu dir quins dels seus components són lípids? En aquest
activitat coneixereu la composició química i l'estructura física i
propietats de lípids que són components habituals de la membrana, com
fosfolípids i esfingolípids, esteroides i
glicoproteïnes. Alhora treballareu la funció biològica d'aquestes
molècules.
![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |
També
podeu comprovar algunes propietats dels lípids.

Ja coneixeu les propietats
dels lípids. En aquest activitat de caire experimental les posarem a prova. Entre
d'altres coses, comparareu el grau de solubilitat de diversos lípids en aigua i
en dissolvents orgànics, i comprovareu si els lípids tenen punts de fusió
diferents o no.
![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |
A
partir de la següent activitat aprendreu més coses sobre els àcids grassos
essencials.

Quins són els àcids grassos
essencials en l'alimentació? En aquesta activitat i, a partir d'uns relats,
podrem treure unes conclusions sobre la necessitat o no de la ingesta d'àcids
grassos essencials en la dieta.
![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |
Al
següent lloc trobareu un bon resum de tot el que heu aprés sobre els lípids:
![]() |
Los Lípidos Proyecto Biosfera |
Podeu aprendre més sobre els glúcids i els lípids,
estudiant la seva estructura tridimensional.

![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |
Resumireu les característiques dels nutrients amb la
següent activitat de síntesi. Podeu fer una ullada al següent vídeo per
recordar les característiques principals dels nutrients:

![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |
Els greixos saturats i el colesterol, són un problema?
El colesterol és un component important i
necessari de les membranes cel·lulars. Les hormones esteroides sexuals
(progesterona i testosterona) i algunes hormones del creixement s'obtenen a
partir d'ell. Les sals biliars, que participen en la digestió dels lípids, es
formen a partir del colesterol. Per totes aquestes raons, el colesterol és
essencial per a una bona salut.
![]()
Font: http://www.quimiweb.com.ar/sitio/2009/5.D-COMPUESTOS_DE_INTERES_BIOLOGICO.pdf
|
Com tots els lípids, el colesterol no és soluble
en aigua. Per tal de poder ser transportat en el corrent sanguini, el
colesterol insoluble es combina amb proteïnes per formar lipoproteïnes.
Disposem d'una considerable evidència
epidemiològica que demostra que com més alt sigui el contingut de colesterol a
la sang, més risc hi ha a patir la malaltia cardíaca coronària.
Amb
les següents activitats aprendreu més sobre com actua el colesterol i les
conseqüències sobre la salut cardiovascular.

![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |

![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |

![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |
Les
següents activitats us permetran estudiar la funcionalitat de diferents aliments
comercialitzats per millorar la salut cardiovascular.

Molts productes alimentaris
porten associats eslògans publicitaris molt atractius pel consumidor. Una estratègia
molt habitual és catalogar els productes com aliments sans, fent servir
conceptes sobre la salut. Hi ha "aliments sans" i "aliments ordinaris"? En
aquesta activitat treballarem aquestes estratègies de màrqueting, les etiquetes
nutricionals dels productes i sabrem si hi ha o no "aliments sans" enfront "aliments
ordinàries".
![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |

En aquesta activitat
treballarem el concepte d'aliments funcionals a partir de l'anàlisi d'un text
científic sobre la reducció del colesterol en sang a partir de la ingesta d'aliments
funcionals a la nostra dieta. Alhora farem una representació i posterior
interpretació de les dades que se n'obtenen.
![]() |
![]() |
||
Versió online |
|
|
Versió pdf |