Activitat. Sucres. Un món per descobrir.



     
       

Us agraden els dolços, pastissos,xocolates, caramels, llaminadures...o sou més aviat de salat? Ets una persona llaminera?

Com be sabeu, els sucres són molt necessaris per el bon funcionament del nostre organisme. Formen part dels anomenats nutrients energètics i els éssers vius, només pel fet d'estar vius, fins i tot quan fem la migdiada, necessitem una quantitat considerable d'energia. Però també sabeu que no és bo de abusar-ne.

Si ingerim un excés de dolços en la nostra dieta, podem tenir problemes de caries , de sobrepès... D'altre banda , les persones diabètiques han d'anar molt en compte amb els continguts de sucre del que mengen.

En els supermercats i farmàcies podem trobar una àmplia gamma d'aliments adequats per a dietes de diabètics, d'altres baixos en calories, llaminadures sense sucre... Tots destinats a resoldre els problemes citats anteriorment, sense que el consumidor hagi de renunciar al gust dolç. Com s'aconsegueix?


Comencem a treballar


Us proposem d'analitzar la composició de diferents aliments, per tal de veure quin és l' ingredient que els proporciona el gust dolç i esbrinar-ne les seves característiques.

1. Heu de recollir etiquetes de diferents tipus d'aliments com per exemple:

Begudes refrescants (coca cola, fanta, coca cola light, coca cola zero), melmelades, melmelada gerblé o de règim,
xocolata, caramels, ricola, trident senses, barretes o preparats per règims, iogurts normals i desnatats...


2. Per a cada aliment heu d'anotar

  • Nom del producte.
  • Ingredients.
  • Informació nutricional per 100ml.

3. Per a cada aliment heu d'investigar:

  • Identifiqueu els ingredients responsables del gust dolç.
  • Busqueu informació en relació a aquests ingredients : el seu origen, la seva fórmula química, propietats...
  • Quines característiques nutricionals d'aquest producte són degudes als ingredients anteriors?
  • Feu una valoració de l'aliment des del punt de vista nutricional.



Un cop finalitzada la vostra recerca, heu de saber respondre les següents qüestions:

1. Què són els additius?

2. Què són els edulcorants? Doneu dos exemples.

3. La glucosa i la sacarosa, són edulcorants? Justifiqueu la resposta.

4. Observeu les fórmules de tots els compostos analitzats i descrits en el vostre treball. Tenen alguna característica química en comú que justifiqui el seu gust dolç? Quina? (podeu demanar ajuda al vostre professor de química).



Bibliografia:

Detalleu a continuació les fonts d'informació consultades.

CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Lucia Cortinas. Edició: Roger Pruñonosa.