Activitat. L'aigua



La finalitat d'aquesta activitat és relacionar l'activitat fisiològica o metabòlica d'un teixit i el seu contingut d'aigua.

 

     
         
Font: http://farm4.static.flickr.com/3202/3074444175_06f52a5f50.jpg
      Font: http://farm3.static.flickr.com/2114/1583748092_6c347eba3e.jpg


A la següent taula podeu observar el percentatge mitjà d'aigua present en algunes espècies. Aquest percentatge mitjà d'aigua és molt diferent segons les espècies, des d'un 95% en la medusa fins a un 20 % en el blat de moro.


Organisme
Proporció d'aigua (%)
Meduses
95
Embrió humà 94
Ceba 92
Musclo 83
Ésser humà 60
Llavors de cereals
20


1. Què podeu deduir de les dades que us proporciona aquesta taula?

 

A la taula següent teniu el percentatge d'aigua present en alguns teixits humans.

Teixit Proporció d'aigua (%)
Líquid cefaloraquidi 99
Plasma sanguíni 92
Teixit nerviós
85
Teicit muscular
75-80
Pell
72
Teixit conjuntiu
60
Os
20-25
Teixit adipós
10-20
Dentina
3

 

2. Quin òrgan té més aigua i quin menys?


3. Quin òrgan té més activitat fisiològica i quin menys?


4. Establiu una hipòtesi que permeti relacionar l'activitat fisiològica o metabòlica d'un teixit i el seu contingut d'aigua.


5. Existeixen molts aliments que es sotmeten a diferents processos tecnològics per mantenir-los en bon estat durant més temps. En aquest sentit, hi ha el bacallà que es sala, els embotits com el pernil salat, el fuet o el xoriço que són salats i/o dessecats, i alguns fruits com les figues, les panses i les orellanes que són dessecats a l'aire. Amb tot el que heu après en aquesta activitat sobre l'aigua, per què creieu que aquests aliments es mantenen durant més temps al sotmetre'ls a aquests processos?

CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Lucia Cortinas. Edició: Roger Pruñonosa.