3.2.3. Biotecnologia alimentària



La paraula biotecnologia es pot definir de diverses maneres, segons si la considerem de forma àmplia o més restrictiva. En sentit ampli, el terme biotecnologia es defineix com la utilització d'éssers vius per obtenir productes. En sentit restrictiu es defineix com l'aplicació industrial d'organismes vius o parts d'organismes, i/o la utilització de tècniques biològiques per desenvolupar nous productes, incloent productes alimentaris, farmacològics i industrials.

En aquest tema, estudiarem la biotecnologia en el camp de l'alimentació.


Aliments transgènics

       

Font: http://paper.avui.cat/article/societat/
145732/blat/moro/catalunya/es/transgenic.html

Un dels usos de l'enginyeria genètica és obtenir plantes transgèniques protegides contra plagues, malalties i herbicides amb el qual augmenta la seva productivitat.

Un exemple de planta transgènica és la varietat de blat de moro resistent a un insecte conegut com el barrinador. Ara per ara és l'únic autoritzat a Catalunya.

Una via de recerca que s'està duent a terme és en l'obtenció de plantes genèticament modificades per millorar-ne el valor nutritiu. Per exemple, en poblacions on la base de la dieta és l'arròs els individus acostumen a presentar una deficiència en vitamina A. En aquest sentit, la recerca per la obtenció de plantes d'arròs que produeixin vitamina A podria ser una solució.

Amb la següent activitat aprendreu què és un organisme genèticament modificat estudiant l'arròs transgènic.

 

Icono IDevice Activitat. Arròs daurat
Coneixeu què és l'arròs daurat? En aquesta activitat treballarem l'aplicació de la biotecnologia en el camp alimentari.



   
Versió online


Versió pdf

Podeu saber-ne més sobre els aliments transgènics fent una ullada al següent vídeo.

  Transgènics a la carta
tv3.cat


Aliments funcionals

Són aliments als que s'ha afegit (o dels que s'ha eliminat) un o diversos ingredients, o aliments en els que s'ha modificat l'estructura química. És a dir, són aliments modificats, amb la particularitat que algun dels seus components (sigui o no nutrient) afecta les funcions vitals de l'organisme de manera específica i positiva.

Cal remarcar que els components dels aliments enriquits es troben també en aliments convencionals, per la qual cosa una persona que segueix una dieta equilibrada i manté hàbits de vida saludables no necessita consumir aliments funcionals, ja que ingereix tots els nutrients que necessita el seu organisme.

Aprendreu més sobre els aliments funcionals amb la següent activitat:

Icono IDevice Activitat. Biotecnologia i alimentació: aliments transgènics i funcionals
En aquesta activitat treballarem els conceptes d'organismes híbrids i organismes transgènics, així com els processos implicats en l'obtenció d'organismes transgènics. Haurem de posicionar-nos a favor o en contra els aliments transgènics amb la construcció de bons arguments en base els coneixements adquirits. I alhora, treballar els aliments funcionals a partir d'exemples i poder fer una valoració crítica d'aquests.



   
Versió online


Versió pdf

Podeu explorar els aliments funcionals que trobem als supermercats i estudiar les seves repercussions sanitàries en la següent web:

  Alimentos funcionales o enriquecidos: modificados para mejorar alguna función vital de nuestro organismo
Revista Consumer


O escoltant aquest interessant vídeo:

  El boom dels aliments funcionals
Vídeos a la carta - Tv3

CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Lucia Cortinas. Edició: Roger Pruñonosa.