Activitat. Estudi de la fermentació alcohòlica
Objectius
Comprovar experimentalment l'efecte de diferents factors (temperatura, concentració de substrat, concentració enzimàtica) en el procés de fermentació alcohòlica.
Introducció
![]() Font: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/ S_cerevisiae_under_DIC_microscopy.jpg |
El llevat responsable de la major part de la transformació del sucre del most de raïm en etanol durant l'elaboració del vi és Saccharomyces cerevistae.
Per a aconseguir vins de qualitat, el clima i el sòl són fonamentals, però no menys importants són les condicions en les quals té lloc el procés de fermentació.
En aquesta pràctica estudiarem l'efecte que té la modificació de diferents factors en el procés de fermentació. Què penseu que passarà si modifiquem factors com ara la temperatura, la concentració de substrat inicial o la quantitat de llevat?
Material
![]()
Font: http://www.bbraun-veterinaria.es/producto/discofix- i
http://www.growforce.co.uk/products/1061/10-cc-plastic-syringe.html |
- Xeringues de 60 ml
- claus de tres vies
- Solució al 10% de sucre
- Llevat de forn
- Rellotge
Procediment
- Prepareu 50 ml de
solució al 10% de sucre (sacarosa). Un dels grups de treball prepararà 50 ml de
solució al 20%.
-
Desfeu 1 g de llevat (o
2 g, segons us indiqui la professora) en una mica de la solució de sucre anterior. Quan estigui líquid, afegiu-lo
a la resta de la solució i remeneu.
-
Poseu
5 ml d'aquesta solució en tres xeringues i tapeu amb la clau de tres vies.
- Deixeu una de les xeringues a temperatura ambient (anoteu la T del laboratori), una altra a l'estufa i, la tercera, a la nevera. Anoteu també aquestes temperatures.
Anàlisi de les dades
- Observacions:
- Cada
5 minuts mesureu al volum de gas després. Doneu copets a les xeringues per
desprendre les bombolles enganxades a les parets.
- Anoteu els resultats dels altres grups.
- Cada
5 minuts mesureu al volum de gas després. Doneu copets a les xeringues per
desprendre les bombolles enganxades a les parets.
- Identificació de variables i gràfics:
- Identifiqueu les diferents variables independents
i dependents amb que les que heu treballat els diferents grups de la classe.
- Representeu gràficament els resultats de tota la classe.
- Identifiqueu les diferents variables independents
i dependents amb que les que heu treballat els diferents grups de la classe.
Conclusions
-
Descriviu el
procés metabòlic que es produeix durant l'experiment.
- Escriviu les conclusions de l'experiència
Generalització i aplicació
Escriviu sobre la
importància de controlar les diferents variables en la producció industrial de
qualsevol aliment fermentat.