Activitat. Greix baix - Opcions sanes!




En aquesta activitat investigareu les afirmacions dels fabricants pels seus aliments "sans".

           
         
         
Adaptada de http://www.danacol.es/danacol/

Anunciants i departaments de màrqueting només tenen una cosa al cap a l'hora de dissenyar l'embalatge dels seus productes de cara a la venda. Volen que el seu producte destaqui enfront dels altres a les prestatgeries. El color i la forma del empaquetat està especialment dissenyat per diferenciar-ho i per destacar a la vista. El nom i alguna informació clau es col·loca destacadament per fer-la ben visible i animar a la compra. La informació pot ser sobre el valor monetari, bon gust, facilitats d'ús o fins i tot unes vacances gratis pel guanyador. Però molts i molts fabricants criden l'atenció del públic referint-se als aliments sans, fent servir conceptes sobre la salut.

Els fabricants han agafat els factors de risc associats a les morts cardiovasculars i produeixen aliments que afirmen que redueixen el risc dels consumidors de morir per malalties coronàries. Això, en sí, no és dolent però, han de ser contrastats els eslògans d'aquests productes? Des del punt de vista científic s'han d‘interpretar i veure si és correcte. Com és l'opció baixa en greixos comparada amb la versió normal? Tenir el 85% menys de greixos és bo, tal com es diu, quants en queden i quin és el seu contingut energètic total? La recomanació, per un adult, de la quantitat de sal que es pren és de 6g per dia; els anomenats productes sans, són baixos en sal?

Per fer aquesta activitat teniu dues opcions:

a) Feu una visita al supermercat i busqueu alguns productes que s'anunciïn com a "sans" o "baixos en greix o en calories" o "desnatats" i busqueu també aliments semblants que no portin aquestes indicacions i que anomenarem "aliments ordinaris" . Anoteu el contingut en greixos, glúcids, energia i sal (mireu sodi) d'uns i altres aliments. Si podeu, a l'apartat de greixos, mireu si especifica el contingut de greixos saturats, monoinsaturats i poliinsaturats, els omega-3 i els omega-6 i el colesterol. Recolliu aquestes dades per 100 grams d'aliment. És convenient que us concentreu en un o dos tipus de productes, per exemple: margarines, galetes, iogurts....


b) Podeu fer el mateix que a l'apartat a, però consultant algunes pàgines d'Internet. Aquí us suggerim algunes:


  Base de datos de alimentos
SEH-LELHA

         
  Tablas de composición nutricional de los alimentos
Dietas.net
                 

  Nuestros productos
Flora.es
        Productos
Tulipan.es


1. Amb les dades recollides feu una taula per cada tipus de producte (margarines i mantegues, iogurts, galetes) i compareu els autoanomenats "aliments sans" amb els "aliments ordinaris" . És probable que no tingueu dades suficients per fer una bona comparació però podeu comentar les vostres apreciacions.

  • Creieu que els reclams dels fabricants són justificats? Expliqueu la vostra resposta.



2.
Compareu el preu per quilogram entre els aliments "sans/baixos en greix" i els "ordinaris".

  • Indiqueu al menys dues raons que expliquin el perquè els aliments "sans/baixos en greix" són més cars que els "ordinaris".



3.
Fixeu-vos atentament en les etiquetes dels aliments "sans/baixos en greix" i en les frases que les acompanyen. També podeu consultar-ne algunes a les pàgines d'algunes empreses alimentàries com comentar els missatges que donen:

  Marcas y productos
Nestle.es
         
  Els nostres productes
Danone.es
                 

  Flora
Flora.es
        Pastas Gallo
Pastasgallo.es


  • Tenen per objectiu alguns grups particulars de consumidors? Si és així, quins? Diuen que són recomanables per a certes persones? Si és així, per a quin tipus de persones? Podeu explicar perquè és així?




4. Utilitzeu un cercador per trobar les recomanacions sobre l'etiquetatge que fa la Generalitat i les associacions de consumidors. Podeu consultar també les pàgines:

  REGLAMENTO (CE) No 1924/2006 Declaraciones nutricionales y de propiedades saludables en los alimentos
Dirario Oficial dela Unión Europea -
http://eur-lex.europa.eu/ (És convenient llegir només des de la pàgina 14 del document)


  Exigències d'etiquetatge de productes alimentaris
Generalitat de Catalunya
            CEACCU detecta irregularidades en 8 de cada 10 etiquetas
CEACCU -
Confederación Espanyola de Amas de Casa, Consumidores y Usuarios


  Manual de instrucciones para comer sano - Etiquetado nutricional
Revista Consumer


  • Què diuen aquests estaments sobre l'etiquetatge dels aliments que proclamen que són baixos en greixos o en colesterol? Els consumidors, en general, es fixen i entenen l'etiquetatge?

 

CDEC. Projecte Biologia en Context. Coordinació: Lucia Cortinas. Edició: Roger Pruñonosa.