Fòrum de dubtes i suggeriments

Drets d'autoria dels cursos de Moodle a Alexandria

Drets d'autoria dels cursos de Moodle a Alexandria

per Carles M. Roset Castany -
Nombre de respostes: 1

Tinc un conjunt de dubtes sobre drets d'autoria del material Moodle que es pot penjar a Alexandria i he intentat fer aquesta consulta per telèfon per si es podien acotar una mica els dubtes. Ara ho intento aquí al fòrum, intentant explicar-me tan bé com pugui.

Estic interessat a penjar un curs de Moodle per impartir l'assignatura de Llengua catalana i literatura de 1r de Batxillerat, que el currículum dedica a la història de la literatura. En aquest curs s'utilitzen recursos de diversos tipus: principalment recursos web, però també alguns llibres i alguns fragments de vídeos i pel·lícules. L'ús de Moodle en aquesta proposta consisteix a presentar els continguts viculant-los a qüestionaris de tipus omplir buits (cloze) i posteriorment, suscitar l'escriptura a través d'activitats col·laboratives (bases de dades amb camps d'àrea de text) a partir de propostes properes a les webquest.

El meu dubte principal es refereix sobretot a l'ús d'alguns fragments de llibres. En el plantejament del curs, es reprodueix el fragment d'algun llibre i s'hi adjunta una proposta de comprensió consitent a omplir buits d'un text relacionat amb el fragment (resum, paràfrasi, etc.). La quantitat de llibres que s'usen no és molt gran (menys de 10) i l'extensió tampoc és important (des d'un sol paràgraf fins a diversos paràgrafs, en dos casos passa de l'equivalent a dos pàgines: en un cas l'equivalent a tres pàgines i en l'altre són set pàgines seguides de text). Alguns llibres són de domini públic però n'hi ha que no. Alguns poden estar descatalogats.

L'ús dels fragments d'aquests llibres es podria realment acabar evitant, però el meu criteri és que l'interès de la meva proposta globla del curs se'n ressentiria. La qüestió és si cal demanar permís per qualsevol reproducció d'un llibre o si només cal fer-ho a partir de determinada extensió. La meva intenció d'entrada seria intentar aconseguir aquests permisos, però preferiria tenir més clar en quins casos val la pena l'esforç de fer-ho.

També m'agradaria saber si es pot incloure en el curs algun fragment (curt) d'un parell de pel·lícules relacionades amb el fet literari (en un cas és d'una gravació domèstica d'una pel·lícula emesa per TV3 i en l'altre cas és d'una pel·licula descarregada). Sobre això, tampoc no sé gaire com es podria gestionar un permís.

També hi ha algun material web que ha estat de domini públic i que ara ja no es troba, però que jo encara conservo. En aquest cas, potser dient-ne l'origen potser seria suficient.

Potser els dubtes així plantejats són difícils de referenciar. Per això, potser estaria bé pujar el curs tal com el tinc jo ara, en una versió diguem-ne no filtrada, i així poder saber millor de què estem parlant. Llavors, a partir del diàleg i de les gestions que jo aniria fent i de les rectificacions (excloent material, si cal, substituint-lo, modificant-lo, referenciant-lo, etc.) arribar a la versió que es pogués fer pública.

La meva idea seria poder fer ja alguna tasca o gestió abans de les vacances d'agost.

En resposta a Carles M. Roset Castany

Re: Drets d'autoria dels cursos de Moodle a Alexandria

per JOSEFA GARROTE ALCAIDE -

Bon dia Carles,

fas una consulta difícil de respondre. Expliques perfectament el context d'ús dels materials, tot i així és difícil respondre la pregunta de manera general. La recomanació és que demanis permís d'ús tant pel que fa als llibres com als fragments de vídeo. En el cas del vídeo es fa de manera anàloga a la dels llibres. Demanant permís d'ús, en el teu cas, a tv3.

Tal com presentes la teva consulta deduïm que t'has informat sobre el tema, tot i així et facilito l'enllaç de la xtec relacionat amb els drets d'autors en context educatiu: http://xtec.gencat.cat/ca/centres/propintel_dretauto/pmf/#9. En aquesta referència es considera principalment l'ús de materials a l'aula o en entorns web d'accés restringit. En el teu cas, el que li dóna complexitat és el fet de compartir els materials en obert.


Tal com ja dius, pots pujar el curs a Alexandria amb les cites i anotacions corresponents i sobre els casos concrets acabar de resoldre.


salutacions

Pepi Garrote