Preguntes Més Freqüents (PMF)


Preguntes i respostes amb els dubtes més freqüents.
TOTES
Ordenació actual Nom ascendent Ordena per: Cognoms | Nom canvia a descendent

Pàgina:  1  2  3  (Següent)
  TOTES

Alexandria

Administrador/a Alexandria

Qüestió:

Calibratge / Orientació / Alineació de les PDI

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:41)
Resposta:

La primera operació que s’ha de realitzar, un cop l’ordinador ha detectat la PDI, és orientar o calibrar o alinear. Amb aquesta operació es defineix quina és la superfície de treball de la PDI. Aquesta superfície sol coincidir amb les dimensions de la imatge projectada pel videoprojector.

Orientar, calibrar o alinear és una operació que s’ha de realitzar sempre que el tauler o el videoprojector s’hagin mogut de lloc. També convé realitzar-la de tant en tant perquè les PDI, amb l’ús continuat, solen desalinear-se i perden una mica de precisió, precisió que es recupera si es realitza de nou l’operació. 

Aquesta operació, que serveix perquè hi hagi precisió en la resposta de la PDI mateixa, s’ha de realitzar prement amb el dit o amb un punter electrònic sobre el punt de calibratge o centre de destinació (marcat amb una creu).

La manera de fer-ho varia segons el tipus de PDI (taulers de control, administració de dispositius…). Per exemple, amb la PDI eBeam:

.

.


Qüestió:

Com exportar a PDF les activitats del Notebook

(Darrera edició: dimarts, 29 de març 2011, 18:55)
Resposta:
Per tal de millorar la informació prèvia dels materials de PDI, s'ha afegit la possibilitat de poder visualitzar el seu contingut. Aquesta aplicació implica que s'ha de fer una exportació a PDF ja que la previsualització del material es fa a partir d'aquest tipus d'arxiu, que cal adjuntar a la fitxa.

El procés és el següent:
  1. Obrir l’activitat que volem exportar amb el programa notebook.
  2. Seleccionar des del menú arxiu l’opció exportar a PDF, tal com es veu a la imatge:

    Exportar

  3. Segons la versió del programa dóna opcions de format per l’arxiu. La millor opció és seleccionar "tipus paisatge" (pàgina horitzontal):

    Opcions

  4. Posar un nom a l’arxiu i seleccionar el lloc on desar-lo.

    Desar
Cal tenir en compte: els fitxers no poden superar els 10 MB de grandària.

Qüestió:

Com incloure un objecte SCORM a un curs de Moodle

(Darrera edició: dimarts, 8 de maig 2012, 09:06)
Resposta:
Un cop tenim l'objecte SCORM (descarregat d'Alexandria o creat amb alguna eina de creació d'objectes SCORM), per a incloure'l a un curs de Moodle hem de seguir els següents passos:

1. Activar l'edició:

. o .

2. Clicar al desplegable Afegeix una activitat... i a SCORM:

.

3. Escriure el nom de l'activitat, una descripció i triar o penjar el fitxer amb el paquet (objecte):

.

4. Abans de desar els canvis es poden modificar altres paràmetres de l'activitat:

.

fins i tot alguns d'avançats clicant a Mostra característiques avançades:

.
5. Finalment, clicar a Desa els canvis:
.

Qüestió:

Com pujar cursos de Moodle

(Darrera edició: dimecres, 21 de desembre 2011, 10:00)
Resposta:
Per a pujar un curs de Moodle has de seguir aquests passos:

0. Fes una còpia de seguretat del curs seguint les instruccions de la PMF "Com fer una còpia de seguretat d'un curs per pujar-lo a Alexandria?"

1. Clica a Biblioteca - Cursos:



2. Clica a Afegeix una entrada:



3. Omple tots els camps de la fitxa, fent especial esment al fitxer amb la còpia de seguretat del curs (necessari i amb una mida màxima de 20 MB):





4. Finalment, clica al botó Desa i visualitza.

A partir de llavors, l'equip d'administració revisarà el teu curs i en donarà el vist-i-plau si compleix els requisits.


Qüestió:

Com pujar materials per a PDI

(Darrera edició: dilluns, 7 de novembre 2011, 12:24)
Resposta:
Per a pujar un material per a PDI has de seguir aquests passos:

1. Clica a Biblioteca - Materials PDI:

.

2. Clica a Afegeix una entrada:

.

3. Omple tots els camps de la fitxa, fent especial esment a les mides dels fitxers (20 MB per al material PDI i 10 MB per al PDF):

.

.

4. Finalment, clica al botó Desa i visualitza.

A partir de llavors, l'equip d'administració revisarà el teu material i en donarà el vist-i-plau si compleix els requisits.


Qüestió:

Com pujar objectes SCORM

(Darrera edició: dijous, 10 de desembre 2020, 12:08)
Resposta:
Per a pujar un objecte SCORM has de seguir aquests passos:

0. Crea l'objecte SCORM amb l'eina adequada.

1. En el bloc lateral de la portada, fes clic a Aporta recursos:

aporta

2. Clica a Objectes SCORM:

scorm

3. Omple tots els camps de la fitxa, fent especial esment al fitxer amb l'objecte (necessari i amb una mida màxima de 20 MB) i al fitxer font:




4. Finalment, clica al botó Desa i visualitza (o al botó Desa i afegeix-ne un altre).

A partir de llavors, l'equip d'administració revisarà el teu recurs i en donarà el vist-i-plau si compleix els requisits.

Qüestió:

Eines per a la creació de contingut SCORM

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:53)
Resposta:
Moodle no genera contingut SCORM. Moodle presenta el contingut dels paquets SCORM als estudiants, i desa les dades de les interaccions de l'estudiant amb el paquet SCORM.
Algunes persones programen a mà el codi dels objectes SCORM utilitzant HTML i JavaScript. Hi ha algunes plantilles proporcionades per ADL i per altres que fan que aquest procés sigui més fàcil.
Altres utilitzen el programari d'autoria SCORM per generar paquets SCORM. Aquest procés és més fàcil per als usuaris no tècnics.
A moodle.org hi ha un repositori d'objectes SCORM que permet l'intercanvi de paquets SCORM - aquesta base de dades és moderada però la qualitat dels paquets és variada, i alguns fan un ús correcte de l'API de SCORM i altres poden no funcionar com s'espera.

Eines

· Programari lliure

· Programari gratuït però no lliure

· Programari comercial


Qüestió:

Informar de contingut inadequat

(Darrera edició: dimarts, 22 de juny 2010, 09:36)
Resposta:
Totes les biblioteques tenen la possibilitat que informeu si trobeu que un material carregat a Alexandria té contingut inadequat. A la part inferior de cada fitxa trobareu l'enllaç per accedir al formulari mitjançant el qual ens informeu d'aquest fet. L'enllaç també està disponible als cursos restaurats.

Informar de contingut inadequat

En rebre una incidència d'aquesta mena l'equip d'administració revisa el material en qüestió i es posa en contacte amb la persona o les persones que l'han creat i pujat a Alexandria per tal que esmenin els aspectes que l'han motivada.

Qüestió:

Referenciar imatges

(Darrera edició: dimecres, 7 de setembre 2011, 14:25)
Resposta:
Si les imatges incloses als materials no són d'elaboració pròpia heu de cercar, de manera preferent, imatges que tinguin una llicència que en permeti el seu ús, per exemple una llicència Creative Commons. Hi ha una PMF amb orientacions per a trobar imatges lliures.

Tot i que les imatges tinguin una llicència que permeti fer-ne ús sense haver de sol·licitar autorització a l'autor/a, el que cal fer sempre és referenciar-les, és a dir, citar el nom de l'autor/a i la font. Aquest pas és sempre necessari, fins i tot per fer un ús educatiu o per incloure fragments d'imatges amb tots els drets reservats acollint-vos a l'excepció educativa que preveu la llei de propietat intel·lectual.

Disposeu d'informació complementària amb exemples a la referència següent: "Exemples de referenciació d'obres amb llicència Creative Commons".

Qüestió:

Trobar imatges lliures

(Darrera edició: dimecres, 7 de setembre 2011, 14:32)
Resposta:
Per defecte, qualsevol imatge (text, vídeo...) que estigui publicada a Internet, si no s'especifica el contrari, té reservats tots els drets i no es pot utilitzar lliurement (vegeu la PMF Sobre els drets d'autoria).

Per poder tenir la garantia que se'n pot fer ús cal cercar recursos que siguin del domini públic o que tinguin una llicència que alliberi una part dels drets, per exemple una llicència del tipus Creative Commons (CC).

Com podeu saber si un element és del domini públic o té una llicència del tipus CC?
  • Perquè a una secció del tipus "Sobre aquest lloc", "Informació legal", etc, ho especifiqui. Ha de dir una cosa com "Els continguts d'aquest lloc pertanyen al domini públic". Normalment són llocs web creats per institucions governamentals com la USGS (mira a la secció "Copyright and Credits) o la NASA.
  • Perquè al peu de la pàgina o associat a l'element trobis una llicència CC. En aquest cas és necessari que citis la font d'on has extret el material (normalment posant l'adreça de la pàgina n'hi ha prou). Alguns exemples de com trobar aquesta llicència:
    • A la Viquipèdia: mira a la part inferior de la pàgina. Altres exemples de com trobar aquesta llicència:
    • A Flickr: el cercador d'imatges et permet filtrar per llicència, de manera que només es mostren les imatges que tenen un cert tipus de llicència. Per exemple, aquesta foto té una llicència CC by-nc-sa (mira al bloc lateral dret, a la secció "License".
    • En general, amb les icones que identifiquen aquesta llicència. La imatge següent en mostra alguns exemples:
Exemples CC

Així doncs, en principi, totes aquelles imatges que no siguin d'elaboració pròpia tindrien conflictes amb els drets d'autoria. I si les heu trobades a Internet i tenen una llicència CC heu de citar quina és la font (és a dir, l'adreça de la pàgina d'on provenen).

Més informació:


Pàgina:  1  2  3  (Següent)
  TOTES