Preguntes Més Freqüents (PMF)


Preguntes i respostes amb els dubtes més freqüents.

Ordenació actual Per l'última actualització ascendent Ordena cronològicament: Per l'última actualització canvia a descendent | Per data de creació

Pàgina:  1  2  3  (Següent)
  TOTES

Qüestió:

Canvi de codificació de caràcters a partir de la versió 1.5

(Darrera edició: dimarts, 20 d’octubre 2009, 14:08)
Resposta:
A Alexandria només es poden pujar cursos i altres recursos de Moodle que hagin estat creats amb versions 1.6 i superiors.
Aixó és degut al fet que quan al 2006 va aparèixer la versió 1.6 de Moodle es va produir un canvi en la codificació de caràcters, que va passar a ser completament unicode. Les versions 1.6 i 1.7 duien una aplicació que permetia fer de manera automàtica la migració de les dades a la nova codificació, però no les versions posteriors.
Aquest canvi té algunes implicacions:
  • No es pot actualitzar directament una versió de Moodle 1.5 a una 1.8 o posterior sense passar prèviament per una versió 1.6 o una 1.7.
  • Les còpies de seguretat de cursos elaborats amb una versió 1.5 presenten problemes en la codificació de caràcters quan es restauren en versions de Moodle 1.8 i posteriors si no és que prèviament es restauren a una versió 1.6 o una 1.7.



Qüestió:

Exportar preguntes de qüestionari

(Darrera edició: dilluns, 9 de novembre 2009, 15:17)
Resposta:
L'exportació de preguntes és un procés senzill tot i que cal tenir en compte algunes consideracions:
  • Hi ha diversos formats d'importació/exportació. Els dos més utilitzats són:
    • El format GIFT, que genera un fitxer de text pla amb l'extensió .txt
    • El format Moodle XML, que genera un fitxer amb l'extensió xml. El format GIFT té l'inconvenient que no pot incloure les preguntes de tipus cloze.
  • Els fitxers exportats no inclouen altres fitxers que puguin anar associats a les preguntes, per exemple una imatge. Si les imatges de les preguntes són a una carpeta del curs no s'afegiran al fitxer exportat i, per tant, no es visualitzaran des d'un altre lloc Moodle. Per evitar aquesta limitació es poden tenir les imatges a un lloc web extern i enllaçar-les amb la seva URL.
  • En exportar s'ha de seleccionar la categoria (amb les subcategories que conté). Es pot especificar si la informació de la categoria s'inclou al fitxer d'exportació.
  • Quan s'importen preguntes repetides no se sobreescriuen. Això vol dir que si s'importa dues vegades un mateix fitxer amb preguntes s'obtindrà una col·lecció de preguntes duplicades al lloc de destí.

Qüestió:

Què puc fer si el meu curs supera la mida màxima?

(Darrera edició: dilluns, 15 de març 2010, 13:15)
Resposta:
Els cursos que pugeu a Alexandria han de tenir menys de 20 MB. Si la còpia de seguretat és més gran teniu diverses estratègies per disminuir la seva mida:
  • Elimineu de l'espai "Fitxers" tots aquells fitxers que no s'estiguin utilitzant al curs.
  • Assegureu-vos que en fer la còpia de seguretat no heu seleccionat l'opció d'incloure els registres o els fitxers d'usuari/ària.
  • Si a l'espai "Fitxers" del curs hi ha presentacions de diapositives o elements multimèdia (per exemple els vídeos), pugeu-los a un lloc extern i inseriu-los. Consulteu la PMF "Com s'insereixen elements multimèdia externs als cursos Moodle?"
  • Reduïu la mida de les imatges que hi ha als "Fitxers" del curs a la mida en què les visualitzeu als recursos o les activitats del curs. Una altra alternativa és enllaçar imatges des de llocs externs (assegureu-vos que no infringiu la legislació sobre drets d'autoria; vegeu la PMF "Sobre els drets d'autoria").
  • Si tot i així el curs encara supera la mida màxima us podeu plantejar de dividir-lo en diferents temes. La utilitat "Importa" del menú "Administració" us pot facilitar la creació d'aquestes unitats més petites.

Qüestió:

Informar de contingut inadequat

(Darrera edició: dimarts, 22 de juny 2010, 09:36)
Resposta:
Totes les biblioteques tenen la possibilitat que informeu si trobeu que un material carregat a Alexandria té contingut inadequat. A la part inferior de cada fitxa trobareu l'enllaç per accedir al formulari mitjançant el qual ens informeu d'aquest fet. L'enllaç també està disponible als cursos restaurats.

Informar de contingut inadequat

En rebre una incidència d'aquesta mena l'equip d'administració revisa el material en qüestió i es posa en contacte amb la persona o les persones que l'han creat i pujat a Alexandria per tal que esmenin els aspectes que l'han motivada.

Qüestió:

Com exportar a PDF les activitats del Notebook

(Darrera edició: dimarts, 29 de març 2011, 18:55)
Resposta:
Per tal de millorar la informació prèvia dels materials de PDI, s'ha afegit la possibilitat de poder visualitzar el seu contingut. Aquesta aplicació implica que s'ha de fer una exportació a PDF ja que la previsualització del material es fa a partir d'aquest tipus d'arxiu, que cal adjuntar a la fitxa.

El procés és el següent:
  1. Obrir l’activitat que volem exportar amb el programa notebook.
  2. Seleccionar des del menú arxiu l’opció exportar a PDF, tal com es veu a la imatge:

    Exportar

  3. Segons la versió del programa dóna opcions de format per l’arxiu. La millor opció és seleccionar "tipus paisatge" (pàgina horitzontal):

    Opcions

  4. Posar un nom a l’arxiu i seleccionar el lloc on desar-lo.

    Desar
Cal tenir en compte: els fitxers no poden superar els 10 MB de grandària.

Qüestió:

Mòduls i filtres

(Darrera edició: dimecres, 7 de setembre 2011, 14:13)
Resposta:
Els mòduls i filtres instal·lats a Alexandria són els mateixos que estan disponibles als llocs Moodle del servei Àgora. Estan recollits a la PMF "Quins són els mòduls i filtres actius a Àgora?"

Qüestió:

Referenciar imatges

(Darrera edició: dimecres, 7 de setembre 2011, 14:25)
Resposta:
Si les imatges incloses als materials no són d'elaboració pròpia heu de cercar, de manera preferent, imatges que tinguin una llicència que en permeti el seu ús, per exemple una llicència Creative Commons. Hi ha una PMF amb orientacions per a trobar imatges lliures.

Tot i que les imatges tinguin una llicència que permeti fer-ne ús sense haver de sol·licitar autorització a l'autor/a, el que cal fer sempre és referenciar-les, és a dir, citar el nom de l'autor/a i la font. Aquest pas és sempre necessari, fins i tot per fer un ús educatiu o per incloure fragments d'imatges amb tots els drets reservats acollint-vos a l'excepció educativa que preveu la llei de propietat intel·lectual.

Disposeu d'informació complementària amb exemples a la referència següent: "Exemples de referenciació d'obres amb llicència Creative Commons".

Qüestió:

Trobar imatges lliures

(Darrera edició: dimecres, 7 de setembre 2011, 14:32)
Resposta:
Per defecte, qualsevol imatge (text, vídeo...) que estigui publicada a Internet, si no s'especifica el contrari, té reservats tots els drets i no es pot utilitzar lliurement (vegeu la PMF Sobre els drets d'autoria).

Per poder tenir la garantia que se'n pot fer ús cal cercar recursos que siguin del domini públic o que tinguin una llicència que alliberi una part dels drets, per exemple una llicència del tipus Creative Commons (CC).

Com podeu saber si un element és del domini públic o té una llicència del tipus CC?
  • Perquè a una secció del tipus "Sobre aquest lloc", "Informació legal", etc, ho especifiqui. Ha de dir una cosa com "Els continguts d'aquest lloc pertanyen al domini públic". Normalment són llocs web creats per institucions governamentals com la USGS (mira a la secció "Copyright and Credits) o la NASA.
  • Perquè al peu de la pàgina o associat a l'element trobis una llicència CC. En aquest cas és necessari que citis la font d'on has extret el material (normalment posant l'adreça de la pàgina n'hi ha prou). Alguns exemples de com trobar aquesta llicència:
    • A la Viquipèdia: mira a la part inferior de la pàgina. Altres exemples de com trobar aquesta llicència:
    • A Flickr: el cercador d'imatges et permet filtrar per llicència, de manera que només es mostren les imatges que tenen un cert tipus de llicència. Per exemple, aquesta foto té una llicència CC by-nc-sa (mira al bloc lateral dret, a la secció "License".
    • En general, amb les icones que identifiquen aquesta llicència. La imatge següent en mostra alguns exemples:
Exemples CC

Així doncs, en principi, totes aquelles imatges que no siguin d'elaboració pròpia tindrien conflictes amb els drets d'autoria. I si les heu trobades a Internet i tenen una llicència CC heu de citar quina és la font (és a dir, l'adreça de la pàgina d'on provenen).

Més informació:

Qüestió:

Com pujar materials per a PDI

(Darrera edició: dilluns, 7 de novembre 2011, 12:24)
Resposta:
Per a pujar un material per a PDI has de seguir aquests passos:

1. Clica a Biblioteca - Materials PDI:

.

2. Clica a Afegeix una entrada:

.

3. Omple tots els camps de la fitxa, fent especial esment a les mides dels fitxers (20 MB per al material PDI i 10 MB per al PDF):

.

.

4. Finalment, clica al botó Desa i visualitza.

A partir de llavors, l'equip d'administració revisarà el teu material i en donarà el vist-i-plau si compleix els requisits.


Qüestió:

Com pujar cursos de Moodle

(Darrera edició: dimecres, 21 de desembre 2011, 10:00)
Resposta:
Per a pujar un curs de Moodle has de seguir aquests passos:

0. Fes una còpia de seguretat del curs seguint les instruccions de la PMF "Com fer una còpia de seguretat d'un curs per pujar-lo a Alexandria?"

1. Clica a Biblioteca - Cursos:



2. Clica a Afegeix una entrada:



3. Omple tots els camps de la fitxa, fent especial esment al fitxer amb la còpia de seguretat del curs (necessari i amb una mida màxima de 20 MB):





4. Finalment, clica al botó Desa i visualitza.

A partir de llavors, l'equip d'administració revisarà el teu curs i en donarà el vist-i-plau si compleix els requisits.



Pàgina:  1  2  3  (Següent)
  TOTES