divendres, 29 de març 2024, 12:15
lloc: Alexandria
Curs: Alexandria (alexandria)
Glossari: Preguntes Més Freqüents (PMF)
C
Qüestió:

Com pujar cursos de Moodle

(Darrera edició: dimecres, 21 de desembre 2011, 10:00)
Resposta:
Per a pujar un curs de Moodle has de seguir aquests passos:

0. Fes una còpia de seguretat del curs seguint les instruccions de la PMF "Com fer una còpia de seguretat d'un curs per pujar-lo a Alexandria?"

1. Clica a Biblioteca - Cursos:



2. Clica a Afegeix una entrada:



3. Omple tots els camps de la fitxa, fent especial esment al fitxer amb la còpia de seguretat del curs (necessari i amb una mida màxima de 20 MB):





4. Finalment, clica al botó Desa i visualitza.

A partir de llavors, l'equip d'administració revisarà el teu curs i en donarà el vist-i-plau si compleix els requisits.

Qüestió:

Com pujar materials per a PDI

(Darrera edició: dilluns, 7 de novembre 2011, 12:24)
Resposta:
Per a pujar un material per a PDI has de seguir aquests passos:

1. Clica a Biblioteca - Materials PDI:

.

2. Clica a Afegeix una entrada:

.

3. Omple tots els camps de la fitxa, fent especial esment a les mides dels fitxers (20 MB per al material PDI i 10 MB per al PDF):

.

.

4. Finalment, clica al botó Desa i visualitza.

A partir de llavors, l'equip d'administració revisarà el teu material i en donarà el vist-i-plau si compleix els requisits.

Qüestió:

Com pujar objectes SCORM

(Darrera edició: dijous, 10 de desembre 2020, 12:08)
Resposta:
Per a pujar un objecte SCORM has de seguir aquests passos:

0. Crea l'objecte SCORM amb l'eina adequada.

1. En el bloc lateral de la portada, fes clic a Aporta recursos:

aporta

2. Clica a Objectes SCORM:

scorm

3. Omple tots els camps de la fitxa, fent especial esment al fitxer amb l'objecte (necessari i amb una mida màxima de 20 MB) i al fitxer font:




4. Finalment, clica al botó Desa i visualitza (o al botó Desa i afegeix-ne un altre).

A partir de llavors, l'equip d'administració revisarà el teu recurs i en donarà el vist-i-plau si compleix els requisits.
Qüestió:

Com s'han d'enviar els glossaris?

(Darrera edició: dimarts, 8 de setembre 2020, 10:10)
Resposta:
Les entrades de glossari es poden exportar des de cadascun dels glossaris. El resultat és un fitxer xml que és el que cal pujar a Alexandria a través del formulari corresponent. Per accedir al formulari aneu a la base de dades de Glossaris i cliqueu la pestanya "Afegeix una entrada".

Els glossaris no es poden visualitzar directament a Alexandria i aquesta és una diferència si comparem amb la gestió dels cursos, que es restauren automàticament a Alexandria i es poden veure complets.

Per veure les entrades de glossari cal importar-les des d'un lloc Moodle extern. En aquest sentit és important que el camp "Descripció" de la fitxa doni prou informació com per conèixer el contingut de les entrades.

Cal tenir present que no es poden incloure fitxers en l'exportació, de manera que, si hi ha entrades amb imatges, en fer l'exportació el fitxer xml final no inclourà els fitxers corresponents sinó tan sols l'enllaç al lloc on es troba la imatge. Si aquesta és dins un curs tancat no serà accessible. El mateix passa amb altres tipus de fitxers (mp3,...).

Una solució és situar les imatges a un lloc web extern i d'accés lliure i enllaçar-les des de les entrades. En el cas d'altres elements multimèdia (vídeos, presentacions de diapositives,...) la millor opció és inserir-les (embedir-les) a les entrades seguint el procediment explicat a la PMF "Com inserir elements multimèdia".

Alternativament es poden comprimir les imatges en un fitxer zip i pujar-lo conjuntament amb el fitxer xml que conté les entrades de glossari en el moment d'omplir el formulari inicial.

Qüestió:

Com s'insereixen elements multimèdia externs als cursos Moodle?

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:49)
Resposta:
Inserir elements multimèdia des de llocs externs evita que aquests elements hagin de ser pujats a l'àrea de fitxers del curs i, en conseqüència, disminueix la mida de les còpies de seguretat dels cursos.

Vídeos

Els vídeos de l'edu3.cat, del lloc web Youtube o de TeacherTube es poden incloure d'una manera senzilla a recursos i activitats utilitzant l'editor de Moodle: tan sols cal disposar del codi HTML de l'objecte, que trobareu a la casella "Embed" o "Inserir" dels vídeos, tal i com mostra les imatges següents.

Embedir Edu3.cat

Codi per embedir els vídeos de l'Edu3.cat

Codi Youtube

Codi per embedir els vídeos de Youtube


Una precaució: assegureu-vos que copieu TOT el codi.

Tot aquest codi és el que després haureu d'enganxar a l'editor de Moodle. En aquest cas, com que el que voleu copiar és codi, cal que a l'editor commuteu a la vista de codi HTML, tot clicant sobre la icona de l'editor.

Presentacions de diapositives

Es poden incloure també presentacions d'Slideshare o GoogleDocs i el procediment és el mateix que el que hem vist per als vídeos: copiar el codi de l'objecte i enganxar-lo en la vista de codi de l'editor de Moodle.

Embedir slideshare
Codi per embedir una presentació d'slideshare


Qüestió:

Com triar el format d'imatge (GIF, JPG, PNG...) més adient per a les imatges?

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:52)
Resposta:

És molt recomanable optimitzar la mida de tots els recursos (imatges, àudios...) inclosos als vostres materials per reduir l'espai i agilitzar la càrrega. Un dels punts més importants a l'hora d'optimitzar la mida de les imatges és la selecció del tipus de fitxers. A continuació, trobareu algunes recomanacions que us ajudaran a reduir-la:

  • JPEG: Aquest format és recomanable per a imatges amb molts colors (més de 256, que són els que admeten els GIF), com ara les fotografies.
  • GIF: Format adequat per a imatges amb poca varietat de colors, com ara captures de pantalla. També és un format vàlid per a imatges amb transparències.
  • PNG: És l'evolució del GIF i accepta més colors. Aquest és el format més recomanable pes a llocs web.

Podeu fer servir el GIMP per convertir una imatge en un format més òptim:

  • Obriu la imatge amb el GIMP (si no el teniu, el podeu descarregar gratuïtament de Softcatalà).
  • Aneu a l'opció de Fitxer > Desa'n una còpia... de la part superior de la imatge.
  • Se us obrirà una finestra nova amb diferents opcions:
    • Nom: escolliu el nom que li voleu donar al fitxer final
    • Desa en la carpeta: escolliu la carpeta on voleu desar la imatge
    • Navega per altres carpetes: navegueu per altres carpetes on voleu desar la imatge
    • Seleccioneu tipus de fitxer (Per extensió): escolliu el format de fitxer amb què voleu desar la imatge

NOTA: Si, en posar el nom del fitxer, hi poseu també l'extensió que voleu, ja no caldrà seleccionar el tipus de fitxer posteriorment.

  • Un cop escollides les opcions anteriors, cliqueu al botó Desa.
  • Se us obrirà una finestra nova amb unes opcions per controlar la qualitat de la compressió de l'arxiu. Els paràmetres per defecte ja estan bé, però, si ho preferiu, podeu anar fent proves i quedar-vos amb el fitxer que s'adapti millor a les vostres necessitats.
E
Qüestió:

Eines per a la creació de contingut SCORM

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:53)
Resposta:
Moodle no genera contingut SCORM. Moodle presenta el contingut dels paquets SCORM als estudiants, i desa les dades de les interaccions de l'estudiant amb el paquet SCORM.
Algunes persones programen a mà el codi dels objectes SCORM utilitzant HTML i JavaScript. Hi ha algunes plantilles proporcionades per ADL i per altres que fan que aquest procés sigui més fàcil.
Altres utilitzen el programari d'autoria SCORM per generar paquets SCORM. Aquest procés és més fàcil per als usuaris no tècnics.
A moodle.org hi ha un repositori d'objectes SCORM que permet l'intercanvi de paquets SCORM - aquesta base de dades és moderada però la qualitat dels paquets és variada, i alguns fan un ús correcte de l'API de SCORM i altres poden no funcionar com s'espera.

Eines

· Programari lliure

· Programari gratuït però no lliure

· Programari comercial

É
Qüestió:

És Alexandria un projecte de codi lliure?

(Darrera edició: dimarts, 8 de setembre 2020, 10:14)
Resposta:

Sí, i tant! Alexandria és un projecte codi lliure sota llicència GNU/GPL basat en Moodle.

Per altra banda, tots els continguts d'Alexandria (cursos, glossaris...) es poden reutilitzar d'acord amb la llicència Creative Commons que hagin adoptat.

Per tant, Alexandria utilitza molts dels principis del moviment de codi lliure i els aplica tant a les eines com als materials que inclou.


E
Qüestió:

Exportar preguntes de qüestionari

(Darrera edició: dilluns, 9 de novembre 2009, 15:17)
Resposta:
L'exportació de preguntes és un procés senzill tot i que cal tenir en compte algunes consideracions:
  • Hi ha diversos formats d'importació/exportació. Els dos més utilitzats són:
    • El format GIFT, que genera un fitxer de text pla amb l'extensió .txt
    • El format Moodle XML, que genera un fitxer amb l'extensió xml. El format GIFT té l'inconvenient que no pot incloure les preguntes de tipus cloze.
  • Els fitxers exportats no inclouen altres fitxers que puguin anar associats a les preguntes, per exemple una imatge. Si les imatges de les preguntes són a una carpeta del curs no s'afegiran al fitxer exportat i, per tant, no es visualitzaran des d'un altre lloc Moodle. Per evitar aquesta limitació es poden tenir les imatges a un lloc web extern i enllaçar-les amb la seva URL.
  • En exportar s'ha de seleccionar la categoria (amb les subcategories que conté). Es pot especificar si la informació de la categoria s'inclou al fitxer d'exportació.
  • Quan s'importen preguntes repetides no se sobreescriuen. Això vol dir que si s'importa dues vegades un mateix fitxer amb preguntes s'obtindrà una col·lecció de preguntes duplicades al lloc de destí.
I
Qüestió:

Informar de contingut inadequat

(Darrera edició: dimarts, 22 de juny 2010, 09:36)
Resposta:
Totes les biblioteques tenen la possibilitat que informeu si trobeu que un material carregat a Alexandria té contingut inadequat. A la part inferior de cada fitxa trobareu l'enllaç per accedir al formulari mitjançant el qual ens informeu d'aquest fet. L'enllaç també està disponible als cursos restaurats.

Informar de contingut inadequat

En rebre una incidència d'aquesta mena l'equip d'administració revisa el material en qüestió i es posa en contacte amb la persona o les persones que l'han creat i pujat a Alexandria per tal que esmenin els aspectes que l'han motivada.