dijous, 28 de març 2024, 17:32
lloc: Alexandria
Curs: Alexandria (alexandria)
Glossari: Preguntes Més Freqüents (PMF)
Qüestió:

Com pujar objectes SCORM

(Darrera edició: dijous, 10 de desembre 2020, 12:08)
Resposta:
Per a pujar un objecte SCORM has de seguir aquests passos:

0. Crea l'objecte SCORM amb l'eina adequada.

1. En el bloc lateral de la portada, fes clic a Aporta recursos:

aporta

2. Clica a Objectes SCORM:

scorm

3. Omple tots els camps de la fitxa, fent especial esment al fitxer amb l'objecte (necessari i amb una mida màxima de 20 MB) i al fitxer font:




4. Finalment, clica al botó Desa i visualitza (o al botó Desa i afegeix-ne un altre).

A partir de llavors, l'equip d'administració revisarà el teu recurs i en donarà el vist-i-plau si compleix els requisits.
Qüestió:

Com compartir materials educatius

(Darrera edició: dijous, 10 de desembre 2020, 12:00)
Resposta:
Per compartir els materials que heu creat, en primer lloc heu d'assegurar-vos que es compleixen aquestes condicions:
  • El text és vostre o bé teniu permís per publicar-lo.
  • Les imatges, vídeos i àudios inclosos al material són d'un d'aquests grups:
  1. De producció pròpia
  2. De domini públic
  3. Tenen una llicència que en permeti el seu ús lliure (per exemple Creative Commons)
  4. Teniu permís de la persona que els ha creat per fer-ne un ús lliure i publicar-los.
Els materials inclouen els crèdits corresponents:
  1. Si no dieu res s'entén que tot el que contenen és creat per vosaltres.
  2. En cas contrari heu de citar el nom de l'autor/a dels elements que no siguin vostres així com la font d'on els heu tret.
Per pujar els materials a Alexandria obriu la biblioteca corresponent (cursos de Moodle o materials per a PDI), cliqueu la pestanya "Afegeix una entrada" i ompliu la fitxa amb les dades que es demanen. Tot seguit cliqueu "Desa els canvis".

afegeix


Les biblioteques de materials PDI i de cursos Moodle tenen algunes diferències:
  • Materials PDI: podeu adjuntar una imatge (que no sigui en format BMP) per il·lustrar la fitxa i el material en format PDF perquè es pugui previsualitzar.
  • Cursos de Moodle: una vegada deseu els canvis la còpia de seguretat del curs es restaurarà de manera automàtica i el podreu consultar i editar. Els permisos d'edició només els teniu vosaltres, no la resta d'usuaris i usuàries del portal.
Qüestió:

Cercar cursos

(Darrera edició: dijous, 10 de desembre 2020, 11:52)
Resposta:
Hi ha 2 tipus de cerca de cursos:

  • La cerca simple: A la part superior de la portada hi ha el cercador "Cerca cursos", podeu cercar per nom o descripció. Accedireu directament al curs:

cerca simple

  • La cerca avançada: Fent clic a l'enllaç "Troba recursos" del bloc lateral i triant l'opció "Cursos - Cercador" podeu trobar cursos que s'ajustin als criteris seleccionats: nom del curs, àrea curricular, nivell educatiu, àmbit competencial ... També es pot seleccionar el criteri d'ordenació dels resultats de la cerca. Accedireu a la fitxa descriptiva del curs, des d'on podeu visualitzar-lo i/o descarregar-lo:

Troba      Cercador

cerca avançada

Aquest vídeo il·lustra el procés.


Qüestió:

Baixar i restaurar un curs

(Darrera edició: dijous, 10 de desembre 2020, 11:32)
Resposta:
Els cursos d'Alexandria es poden descarregar per ser restaurats i utilitzats a un altre lloc Moodle. Recordeu que Alexandria només és un espai de consulta de cursos però aquests no són funcionals per utilitzar-los amb alumnat: per tenir-los completament funcionals cal que els restaureu al vostre propi lloc Moodle.

Els cursos es poden descarregar des de la fitxa descriptiva (completa) del curs (apartat "Descàrrega"):

descàrrega


Aquest vídeo il·lustra el procés de restauració d'un curs a un altre lloc Moodle.
Qüestió:

Sobre els drets d'autoria

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 12:00)
Resposta:
Consideracions preliminars importants:
  • Les obres tenen automàticament drets d’autoria des del moment de la seva creació.
  • La difusió pública de les obres i prestacions a través d'Internet no implica que qui tingui la titularitat dels drets hagi renunciat als seus drets. És a dir, el fet de trobar una imatge, un vídeo o un text a Internet no implica que puguem baixar-lo i incloure'l a un document o una pàgina web que estiguem elaborant.
Els drets d'autoria són de dues menes:
  • Morals
  • Patrimonials o d'explotació
Els drets morals corresponen a l'autor/a de l'obra i són irrenunciables (qui ha creat una obra no en pot renunciar) i inalienables (no es poden cedir a una altra persona o entitat). Segons la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola actualment vigent, els drets morals faculten l'autor/a, entre altres aspectes, per decidir com s'ha de fer la divulgació de la seva obra, exigir la respecte a la integritat de l'obra i el reconeixement a la seva condició d'autor/a.

Els drets patrimonials o d'explotació són aquells pels quals l'autor/a pot decidir quin ús se'n pot fer de la seva obra. Aquests drets no són inalienables i es poden cedir. Són els drets de reproducció (còpies), distribució (venda, lloguer, préstec), comunicació pública i transformació (traducció, adaptació,...)

Registre, Dipòsit Legal, I.S.B.N., copyright©, i entitats de gestió

Els conceptes i entitats que són darrere els mecanismes de protecció i cessió dels drets d'autoria són complexos o poden resultar confusos.

  • El Registre és un instrument de protecció dels autors i titulars de drets, que té caràcter voluntari.
  • El Dipòsit Legal és un instrument per tenir coneixement de la producció impresa d'un país i mantenir un fons nacional de les obres impreses i gravades. Consisteix en una obligació imposada als impressors i productors de dipositar un determinat nombre d'exemplars en favor de l'Administració.
  • L'ISBN (International Standard Book Number) és un codi numèric internacional, que els editors poden fer constar en els llibres i opuscles, i que té com a finalitat simplificar les operacions estadístiques i comercials entre llibreters i editors. A l'Estat Espanyol l'ISBN és gestionat per l'Agencia Española del ISBN (http://www.mcu.es/libro/CE/AgenISBN.html).
  • L'ISSN, (International Standard Serial Number) és un Número Internacional Normalitzat per a Publicacions en Sèrie de vuit dígits que identifica publicacions en sèrie, incloent-hi les digitals. Comporta la construcció d'una base de dades d'abast mundial que és la Base de dades Internacional de l'ISSN. L'ISSN no és obligatori, però sí recomanable ja que identifica de forma inequívoca cada publicació en sèrie. A Catalunya l'ISSN és gestionat per la Biblioteca de Catalunya (http://www.bnc.es/sprof/issn/infissn.php).
  • El copyright © té per objecte informar de qui és el titular o cessionari en exclusiva del dret d'explotació sobre una obra. A continuació del titular cal indicar el lloc i la data de divulgació de l'obra. Per fer servir aquest símbol no cal fer cap gestió administrativa, i qui el posa ho fa sota la seva responsabilitat.
  • Les entitats de gestió són associacions sense afany de lucre que gestionen drets d'explotació de la propietat intel·lectual en nom dels seus titulars. Els autors poden adreçar-s'hi per tal que s'encarreguin de gestionar els seus drets.

Creative Commons

Les llicències creative commons són textos legals que permeten que pugueu cedir alguns drets d'explotació de la vostra obra per als usos que considereu adequats. Posar una obra sota una llicència CC no significa que perdeu els drets d’autoria, al contrari, és una manera d’exercir-los i poder oferir alguns drets a terceres persones en determinades condicions.

Més informació:

Qüestió:

Què cal fer per optimitzar la mida de les imatges?

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:56)
Resposta:

És molt recomanable optimitzar la mida de tots els materials inclosos als recursos que compartiu (imatges, àudios...) per reduir l'espai.

Els passos que heu de seguir per optimitzar la mida d'una imatge són:

  • Obriu la imatge amb el GIMP (si no el teniu, el podeu descarregar gratuïtament de Softcatalà)
  • Si es tracta d'una imatge de mides molt grans (superiors a 500 píxels d'amplada o alçada), el primer que heu de fer és reduir-ne les dimensions. Recordeu que és recomanable no fer servir imatges superiors de 550 píxels d'amplada. Així doncs, aneu a l'opció Imatge > Escala la imatge... i, mantenint la proporció, detalleu l'amplada a 550 píxels o el que us interessi (si manteniu la proporció, l'alçada es determinarà automàticament).
  • Un cop redimensionada, aneu a l'opció de Fitxer > Desa'n una còpia... de la part superior de la imatge.
  • Se us obrirà una finestra nova amb diferents opcions:
    • Nom: escolliu el nom que li voleu donar al fitxer final
    • Desa en la carpeta: escolliu la carpeta on voleu desar la imatge
    • Navega per altres carpetes: navegueu per altres carpetes on voleu desar la imatge
    • Seleccioneu el tipus de fitxer (Per extensió): escolliu el format de fitxer amb què voleu desar la imatge

NOTA: Si, en posar el nom del fitxer, hi poseu també l'extensió que voleu, ja no caldrà seleccionar el tipus de fitxer posteriorment.

  • Un cop escollides les opcions anteriors, cliqueu al botó Desa.
  • Se us obrirà una finestra nova amb unes opcions per controlar la qualitat de la compressió del fitxer. Els paràmetres per defecte ja estan bé, però, si ho preferiu, podeu anar fent proves i quedar-vos amb el fitxer que s'adapti millor a les vostres necessitats.
Qüestió:

Què és un FOOD?

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:55)
Resposta:

FOOD: Food Activities Book. És un llibre d'activitats en llengua anglesa adreçades a l'alumnat d'educació Infantil o Cicle inicial d'Educació Primària.

El llibre conté una sèrie de fitxes on s'especifica els objectius, la metodologia i els materials pe a cadascuna de les activitats.

Qüestió:

Eines per a la creació de contingut SCORM

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:53)
Resposta:
Moodle no genera contingut SCORM. Moodle presenta el contingut dels paquets SCORM als estudiants, i desa les dades de les interaccions de l'estudiant amb el paquet SCORM.
Algunes persones programen a mà el codi dels objectes SCORM utilitzant HTML i JavaScript. Hi ha algunes plantilles proporcionades per ADL i per altres que fan que aquest procés sigui més fàcil.
Altres utilitzen el programari d'autoria SCORM per generar paquets SCORM. Aquest procés és més fàcil per als usuaris no tècnics.
A moodle.org hi ha un repositori d'objectes SCORM que permet l'intercanvi de paquets SCORM - aquesta base de dades és moderada però la qualitat dels paquets és variada, i alguns fan un ús correcte de l'API de SCORM i altres poden no funcionar com s'espera.

Eines

· Programari lliure

· Programari gratuït però no lliure

· Programari comercial

Qüestió:

Com triar el format d'imatge (GIF, JPG, PNG...) més adient per a les imatges?

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:52)
Resposta:

És molt recomanable optimitzar la mida de tots els recursos (imatges, àudios...) inclosos als vostres materials per reduir l'espai i agilitzar la càrrega. Un dels punts més importants a l'hora d'optimitzar la mida de les imatges és la selecció del tipus de fitxers. A continuació, trobareu algunes recomanacions que us ajudaran a reduir-la:

  • JPEG: Aquest format és recomanable per a imatges amb molts colors (més de 256, que són els que admeten els GIF), com ara les fotografies.
  • GIF: Format adequat per a imatges amb poca varietat de colors, com ara captures de pantalla. També és un format vàlid per a imatges amb transparències.
  • PNG: És l'evolució del GIF i accepta més colors. Aquest és el format més recomanable pes a llocs web.

Podeu fer servir el GIMP per convertir una imatge en un format més òptim:

  • Obriu la imatge amb el GIMP (si no el teniu, el podeu descarregar gratuïtament de Softcatalà).
  • Aneu a l'opció de Fitxer > Desa'n una còpia... de la part superior de la imatge.
  • Se us obrirà una finestra nova amb diferents opcions:
    • Nom: escolliu el nom que li voleu donar al fitxer final
    • Desa en la carpeta: escolliu la carpeta on voleu desar la imatge
    • Navega per altres carpetes: navegueu per altres carpetes on voleu desar la imatge
    • Seleccioneu tipus de fitxer (Per extensió): escolliu el format de fitxer amb què voleu desar la imatge

NOTA: Si, en posar el nom del fitxer, hi poseu també l'extensió que voleu, ja no caldrà seleccionar el tipus de fitxer posteriorment.

  • Un cop escollides les opcions anteriors, cliqueu al botó Desa.
  • Se us obrirà una finestra nova amb unes opcions per controlar la qualitat de la compressió de l'arxiu. Els paràmetres per defecte ja estan bé, però, si ho preferiu, podeu anar fent proves i quedar-vos amb el fitxer que s'adapti millor a les vostres necessitats.
Qüestió:

Com s'insereixen elements multimèdia externs als cursos Moodle?

(Darrera edició: divendres, 4 de desembre 2020, 11:49)
Resposta:
Inserir elements multimèdia des de llocs externs evita que aquests elements hagin de ser pujats a l'àrea de fitxers del curs i, en conseqüència, disminueix la mida de les còpies de seguretat dels cursos.

Vídeos

Els vídeos de l'edu3.cat, del lloc web Youtube o de TeacherTube es poden incloure d'una manera senzilla a recursos i activitats utilitzant l'editor de Moodle: tan sols cal disposar del codi HTML de l'objecte, que trobareu a la casella "Embed" o "Inserir" dels vídeos, tal i com mostra les imatges següents.

Embedir Edu3.cat

Codi per embedir els vídeos de l'Edu3.cat

Codi Youtube

Codi per embedir els vídeos de Youtube


Una precaució: assegureu-vos que copieu TOT el codi.

Tot aquest codi és el que després haureu d'enganxar a l'editor de Moodle. En aquest cas, com que el que voleu copiar és codi, cal que a l'editor commuteu a la vista de codi HTML, tot clicant sobre la icona de l'editor.

Presentacions de diapositives

Es poden incloure també presentacions d'Slideshare o GoogleDocs i el procediment és el mateix que el que hem vist per als vídeos: copiar el codi de l'objecte i enganxar-lo en la vista de codi de l'editor de Moodle.

Embedir slideshare
Codi per embedir una presentació d'slideshare