Fòrum de dubtes i suggeriments

fitxer desaparegut

fitxer desaparegut

per Merce Comeche Padilla -
Nombre de respostes: 7
Hola,
vaig pujar un fitxer: Los musicos de Bremen. Era de llengua castellana al Cicle Inicial. Ara no el trobo ni amb el cercador. L'heu esborrat? I en aquest cas quin és el motiu?
Gràcies,
Mercè
En resposta a Merce Comeche Padilla

Re: fitxer desaparegut

per Administrador/a Alexandria -
Hola Mercè,

Hi va haver una notificació de conflictes de drets d'autoria (en concret imatges de llibres amb copyright) i de manera cautelar el fitxer es va esborrar. En principi t'ha hagut d'arribar un missatge tot avisant d'aquest problema detectat, almenys consta que el missatge va ser enviat.

Si us plau, confirma'ns si has rebut aquest missatge perquè si no és el cas haurem de revisar el protocol de tramesa.

Ens sap greu aquest inconvenient, sobretot perquè el teu material havia estat ben valorat. Seria possible eliminar les imatges que provenien de llibres i tornar a fer la fitxa?

Equip Alexandria


En resposta a Administrador/a Alexandria

Re: fitxer desaparegut

per Merce Comeche Padilla -

No he rebut cap missatge. La meva adreça és: mcomeche@xtec.cat.

Jo no he agafat les imatges de cap llibre, són d'internet. Hauria de saber concretament quines diapositives són les denunciades.

Atentament

Mercè

En resposta a Merce Comeche Padilla

Re: fitxer desaparegut

per Administrador/a Alexandria -
Hola Mercè,

Per defecte, qualsevol imatge (text, vídeo...) que estigui publicada a Internet, si no s'especifica el contrari, té reservats tots els drets i no es pot utilitzar lliurement.

Per poder tenir la garantia que se'n pot fer ús cal cercar recursos que siguin del domini públic o que tinguin una llicència que alliberi una part dels drets, per exemple una llicència del tipus Creative Commons (CC).

Com pots saber si un element és del domini públic o té una llicència del tipus CC?
  • Perquè a una secció del tipus "Sobre aquest lloc", "Informació legal", etc, ho especifiqui. Ha de dir una cosa com "Els continguts d'aquest lloc pertanyen al domini públic". Normalment són llocs web creats per institucions governamentals com la USGS (mira a la secció "Copyright and Credits) o la NASA.
  • Perquè al peu de la pàgina o associat a l'element trobis una llicència CC. En aquest cas és necessari que citis la font d'on has extret el material (normalment posant l'adreça de la pàgina n'hi ha prou). Alguns exemples de com trobar aquesta llicència:
    • A la Viquipèdia: mira a la part inferior de la pàgina. Altres exemples de com trobar aquesta llicència:
    • A Flickr: el cercador d'imatges et permet filtrar per llicència, de manera que només es mostren les imatges que tenen un cert tipus de llicència. Per exemple, aquesta foto té una llicència CC by-nc-sa (mira al bloc lateral dret, a la secció "License".
    • En general, amb les icones que identifiquen aquesta llicència. La imatge següent te'n mostra alguns exemples:
CC

Tens més informació a la PMF "Sobre els drets d'autoria".

Així doncs, en principi, totes aquelles imatges que no siguin d'elaboració pròpia tindrien conflictes amb els drets d'autoria. I si les has trobades a Internet i tenen una llicència CC has de citar quina és la font (és a dir, l'adreça de la pàgina d'on provenen). Per exemple, la imatge inicial està extreta d'un portal (http://www.pequenet.com/cuentos/hor.asp?tipo=4) que té tots els drets reservats, segons especifica a la part inferior esquerra de la pàgina. Ens trobarem en el mateix cas en el material equivalent dels Músics de Bremen en català.

És un aspecte que a poc a poc està canviant i estem passant de no tenir consciència general d'aquest fet a anar-lo tenint present.

Si necessites més informació en continuem parlant...

Salutacions cordials,

Equip Alexandria
En resposta a Administrador/a Alexandria

Re: fitxer desaparegut

per Merce Comeche Padilla -
La imatge que em referiu com a inicial (no és la de portada) la treuré immediatament. Però el material en català Els músics de Bremen que sí que la té a la portada continua penjat, jo no ho entenc això!
La imatge de portada és del bloc: http://bibliotecapomar.blogspot.com/search/label/informaci%C3%B3, però actualment no la localitzo. Posaré la font.
Pel que fa a la resta d'imatges del conte estan extretes d'un àlbum de Picasa que és públic i es pot utilitzar.
CuentoMusicosDeBremen#
http://picasaweb.google.com/juliaurci/CuentoMusicosDeBremen#

Espero que això sigui suficient.
Estic absolutament al.lucinada que la gent es dediqui a denunciar aquestes coses quan s'ha fet amb un fi educatiu i totalment altruista, perquè és una feina que a mi em va ocupar molt temps i esforç per elaborar i no tinc cap problema a que la utilitzin companys/es meves de professió si això els pot ajudar.
Salutacions.
Mercè
En resposta a Merce Comeche Padilla

Re: fitxer desaparegut

per Administrador/a Alexandria -
Hola Mercè,

En el cas del material en català procedirem també a avisar, perquè es troba en el mateix cas que el teu.

La font original de la imatge inicial del teu material és el lloc web Pequenet (http://www.pequenet.com/cuentos/hor.asp?tipo=4), que té tots els drets reservats. Això vol dir que no es pot utilitzar la imatge si no es demana autorització prèvia.

Pel que fa a les fotos que la Júlia Garcia ha pujat al seu àlbum de picasa, ens podem trobar en dues situacions:
  1. Si han estat elaborades per ella li pots sol·licitar permís per utilitzar-les, ja que en no haver especificat una llicència Creative Commons, en principi tenen tots els drets reservats. Llavors, quan les incloguis al teu material has de citar la font.
  2. Si la Júlia no és l'autora de les imatges es podria trobar amb què l'autor/a li demanés d'eliminar-les, ja que no pot pujar-les a un lloc públic sense demanar permís a la persona que té els drets.
En cap cas és la nostra intenció dificultar la vostra feina, però hem d'evitar possibles problemes que podrien sorgir. Tens raó que hi ha un article de la llei de la propietat intel·lectual que permet la cita amb finalitats educatives, però els usos que permet són força restringits (transcric el text al final del missatge) i només per a l'aula.

Imagina't la situació a l'inrevés: tu has escrit un conte i has dibuixat les imatges i et trobes que una altra persona fa un material amb el teu text i les teves imatges i el puja a Internet tot dient que és l'autora del material i sense tan sols citar-te. Ho trobaries correcte?

Un dels objectius d'Alexandria és compartir materials lliures, amb llicències Creative Commons, que puguin ser utilitzats per tot el professorat. Per fer-ho hem de vetllar que els materials no puguin ser d'ús lliure perquè continguin elements que tenen tots els drets reservats.

Salutacions cordials,

Equip Alexandria

-----------------------------
A l'article 32.2 de "Cita e ilustración de la enseñanza" de la llei de propietat intel·lectual s'especifica que: "No necesitará autorización del autor el profesorado de la educación reglada para realizar actos de reproducción, distribución y comunicación pública de pequeños fragmentos de obras o de obras aisladas de carácter plástico o fotográfico figurativo, excluidos los libros de texto y los manuales universitarios, cuando tales actos se hagan únicamente para la ilustración de sus actividades educativas en las aulas, en la medida justificada por la finalidad no comercial perseguida, siempre que se trate de obras ya divulgadas y, salvo en los casos en que resulte imposible, se incluyan el nombre del autor y la fuente. No se entenderán comprendidas en el párrafo anterior la reproducción, distribución y comunicación pública de compilaciones o agrupaciones de fragmentos de obras o de obras aisladas de carácter plástico o fotográfico figurativo."
En resposta a Administrador/a Alexandria

Re: fitxer desaparegut

per Merce Comeche Padilla -
Moltes gràcies per les vostres exhaustives i clares explicacions i les molèsties que us estic causant.
A la pàgina de Pequenet citada continuo sense trobar la imatge de la portada del meu conte, ja us he posat on la vaig trobar.
Jo veig això respecte a aquest conte i cap més imatge (i he cercat molt per la web) de la qual opino, per cert, que ja m'agradaria saber si ells en tenen tots els drets dels autors de les obres i imatges que reprodueixen!
http://www.pequenet.com/cuentos/hor.asp?tipo=4
hor.asp?tipo=4conte

Respecte a les altres imatges, les de la Júlia Garcia, desconec el que em dieu però ella posa ús públic. En tot cas citaré la font i esperem que, en cas de no ser seves, no siguin tan primmirats com els altres i la denunciïn.

Per últim us faig una darrera (espero) consulta: Les fonts citades han de figurar a la mateixa pàgina? Poden anar al final o principi en una altra diapositiva o als fitxers adjunts en un document?

Salutacions. Ah! I molt bé el nou visualitzador!

Mercè
En resposta a Merce Comeche Padilla

Re: fitxer desaparegut

per Administrador/a Alexandria -
Hola Mercè,

Moltes gràcies per la teva comprensió. No sempre resulta fàcil explicar aquestes restriccions sobre els drets d'autoria, però a poc a poc mirem de fer-ho. Per cert, que hem aprofitat la conversa que hem mantingut per crear una PMF: "Trobar imatges lliures". Si penses que hi podem afegir més informació perquè us sigui útil ens ho dius.

Sobre com citar les fonts, depèn. Si les imatges provenen de llocs molt diferents es pot posar una cita genèrica, per exemple a l'inici, a la descripció del material.
Si tenen fonts diverses és millor posar-ho al peu de cada imatge. Mira per exemple aquesta pàgina http://aulatres.net/energia/11_qu_s_lenergia.html i d'altres del mateix material.

El que cal tenir present és que si no cites les fonts se sobreentén que els materials són teus o bé del domini públic. Si no és cap d'aquests dos casos s'han de citar sempre. I fins i tot si són teus o del domini públic convé especificar-ho, com ho fas en posar el teu nom com a autora a l'inici de l'activitat.

Moltes gràcies per la felicitació a propòsit del visualitzador. Ens ha fet molta il·lusió poder-lo oferir :-)

Salutacions cordials,

Equip Alexandria